Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 170 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 170 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 170 (MESEM)

Kutsal İttifak ile OsmanlI Devleti Arasındaki Savaşlar Dönemi (1683-1699)

Osmanlı ordusunun Viyana önlerinde bozguna uğramış olması Avrupa’da büyük bir heyecana yol açmıştır. Osmanlıların artık Avrupa’dan atılması zamanının geldiğini düşünen Papa’nın da teşvikiyle Avusturya, Lehistan, Venedik ve Malta tarafından Kutsal İttifak kurulmuştur. İttifaka bir yıl kadar sonra Rusya da katılmıştır. Kutsal İttifak ile Osmanlı Devleti arasında on altı yıl süren savaşlar dönemi yaşanmıştır. Aynı anda birçok cephede savaşan Osmanlı Devleti, Kutsal İttifak devletlerine karşı ilk zamanlarda bazı başarılar kazanmış olsa da Salankamen (1691) ve Zenta (1697) savaşlarında aldığı ağır yenilgiler sonrasında Karlofça Antlaşması’m imzalamak zorunda kalmıştır (1699).

Karlofça Antlaşması (1699): Yirmi beş yıl için geçerli olan ve Avusturya’nın kefilliği altında yapılan Karlofça Antlaşmasıyla Osmanlı Devleti’nin Kutsal İttifak devletlerine bıraktığı topraklar şunlardır:

Müzakerelere katılan Rus temsilci tam yetkili olmadığı için Rusya, Karlofça Antlaşması’nı imzalamamıştır. Karlofça Antlaşması’nı tamamlamak üzere bir yıl sonra Rusya ile İstanbul Antlaşması (1700) yapılmıştır. Anlaşma sonucunda,
* Karadeniz kıyısındaki Azak Kalesi Rusya’ya bırakılmıştır. Bu sayede Rusya, Karadeniz’e bir çıkış noktası elde etmiştir.
* Rusya, İstanbul’da daimî elçi bulundurma hakkına sahip olmuştur.

Karlofça Antlaşması’nın Osmanlı dış politikası ve diplomasisi açısından da önemli sonuçları olmuştur. Öncelikle Osmanlı Devleti ilk kez müzakere yoluyla bir antlaşma imzalamak zorunda kalmıştır. Oysa daha önceki dönemlerde OsmanlI Devleti antlaşmalarda kendi şartlarını kabul ettiren ve belirleyici olan taraftır. Bunun yanında Osmanlı Devleti’nin ilk defa İngiltere ve Hollanda gibi devletlerin ara buluculuğunu kabul etmek zorunda kalmış olması da Osmanlı Devleti için diplomatik açıdan önemli bir itibar kaybıdır. Güç ve itibar kaybına uğramış olan Osmanlı Devleti bundan sonra Avrupalı devletler için tehlike olmaktan çıkmaya başlamıştır.

Artık birden çok Avrupa devleti ile aynı anda savaşacak güçte olmayan Osmanlı Devleti’nin Avrupa politikasındaki çıkarları doğrultunda konjonktürel (dönemin durum ve şartlarına göre) ittifaklar kurmaya başladığı görülmüştür. Bu süreçte Osmanlı Devleti; Almanya, Lehistan, Rusya ve Venedik ile olan mücadelesinde Fransa’dan başka devletlerle de iş birliği yapmanın gerekliliğini görmüş ve Avrupa’nın yükselen gücü Prusya ile yakınlaşmaya çalışmıştır. Osmanlı, önceki dönemlerde önem vermediği İngiltere ve Hollanda gibi AvrupalI devletlerin politikalarından da etkilenmeye başlamıştır.

Karlofça Antlaşması’ndan sonra Osmanlı Devleti’nin Batı politikasında meydana gelen değişiklikler nelerdir?

  • Cevap: Batı’ya karşı olan itibarını kaybetmiş, onlara uyum sağlama zorunluluğu içerisinde kalmıştır. Birden fazla Avrupa devletiyle bir savaşa girmesi mümkün olmadığı için birkaç devletle zorunlu bir ittifak içerisine girmiştir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 170 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!