Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 178 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 178 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 178 (MESEM)

XVII ve XVIII. Yüzyıllarda Yaşanan İsyanlar

XVI ve XVII. yüzyıllarda Osmanlı Devleti, bir taraftan Avusturya ve İran ile savaşırken diğer taraftan da iç isyanlarla mücadele etmek zorunda kalmıştır. Çeşitli zamanlarda gerçekleşen bu isyanlar, devletin zayıflamasıyla birlikte giderek artmıştır. İsyanlar; İstanbul’da Yeniçeri, Anadolu’da Celâli ve Suhte, Taşra’da Eyalet olmak üzere üç gruba ayrılabilir.

1. İstanbul (Yeniçeri) İsyanları

Yeniçerilerin; maaşların zamanında ödenmemesi veya değeri düşük akçe ile ödenmesi ve cülus bahşişi almak istemeleri gibi ekonomik sebeplerle başlattıkları isyanlardır. Bunun yanında askerlikle ilgisi olmayanların, devşirme sistemine aykırı şekilde Yeniçeri Ocağına alınması da disiplini bozmuş ve yeniçerilerin isyan etmelerine zemin hazırlamıştır. Mevki sahibi olmak ve rakiplerini saf dışı bırakmak isteyen bazı devlet adamlarının da kışkırttığı isyanlar, zaman zaman halktan ve ulemadan da destek görmüştür. Bu isyanların en önemlileri; Sultan III. Murat, Sultan II. Osman (Genç Osman), Sultan IV. Murat ve Sultan IV. Mehmet dönemlerinde yaşanmıştır. Yeniçeri İsyanlarının en şiddetlisi Sultan II. Osman zamanında çıkmış ve Sultan II. Osman, bir isyan neticesinde öldürülen ilk Osmanlı padişahı olmuştur.

Yeniçeri İsyanlarının Sonuçlan
• Merkezî otorite daha da bozulmuştur.
• Sık sık padişah değişiklikleri yaşanmış ve cülus bahşişleri yüzünden devlet hâzinesi boşalmıştır.
• Önemli devlet adamları idam edilmiş ve liyakatsiz kişiler üst makamlara getirilmiştir.
• Yapılmak istenen ıslahatlar sonuçsuz kalmıştır.
• Yeniçeriler, isteklerini elde ettikçe güçlenmiş ve yönetim üzerindeki baskılarını artırmıştır.

Çınar Vakası’na halk arasında Vak’a-ı Vakvakıyye denmesinin nedenlerini araştırınız.

  • Cevap: Üzerine cesetlerin asıldığı ağaçların Hint mitolojisinde adı geçen ve meyve yerine insan yetiştiren vakvak ağacına benzediği için Vak’a-ı Vakvakıyye denmiştir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 178 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!