Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 180 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 180 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 180 (MESEM)

Kâtip Çelebi
XVII. yüzyılda Avrupa ile Osmanlı bilim dünyası arasındaki açığı fark eden ilk Osmanlı âlimidir. Avrupa’da “Hacı Kalfa” ismi ile tanınan Kâtip Çelebi, kendisinden önceki âlimlerden farklı olarak Batı’daki bilimsel gelişmeleri yakından takip etmiştir. Coğrafya, tarih gibi farklı konularda eserler yazan Kâtip Çelebi’nin devlet hayatında yapılacak ekonomik ıslahatları anlattığı “Düstûrü’l-Amel li-lslâhi’l-Halel” (Bozuklukları Düzeltmede Takip Edilecek Yollar) adlı bir kitabı da bulunmaktadır.

Batılıların coğrafya alanındaki çalışmalarını yakından takip eden Kâtip Çelebi “Cihannüma” adlı eseri kaleme almıştır. Kâtip Çelebi, Osmanlının ilk sistematik coğrafya kitabı olarak kabul edilen bu eserde coğrafya bilmenin önemini vurgulamış ve yeryüzünü kıtalara ayırarak incelemiştir.

Sadrazam Lütfi Paşa

“Asafnâme” adlı bir risale yazmış, bu risalesinde birtakım sorunları ortaya koyarak bunlara çözüm önerileri sunmuştur. Sadrazam Lütfi Paşa’ya göre devlet hazine ile ayakta durur. Bu yüzden de hazine gelirlerinin giderlerden fazla olması sağlanmalı ve ücretli memur sayısı sınırlandırılmalıdır.

Gelibolulu Mustafa Âli
XVI. yüzyıl aydınıdır. Layihasında olumsuzlukların en önemli nedenini liyakat sahibi olmayan kişilerin yönetici olarak atanması olarak göstermiştir.

ManisalI Defter Emini Müezzinzade Âyn Âli Efendi
Sultan I. Ahmet Dönemi’nde Sadrazam Kuyucu Murat Paşa’nın emriyle Osmanlı toprak düzeni, mâliyesi ve kanunlarını inceleyerek yazdığı iki eseriyle tanınmıştır. Ayn Ali Efendi 1607 yılında taşra teşkilatı ile ilgili olarak yazdığı birinci eserinde tımar ve zeamet sistemindeki düzensizlik ve bozulmaları incelemiştir. 1609’da merkez teşkilatı ile ilgili yazmış olduğu ikinci eserinde ise Os- manlı devlet görevlilerine verilen maaş ve ödemelerle ilgili defterleri incelemiştir. Bozulmaların; tımar sistemi, asken teşkilat, hazine gibi temel kurumlarda olduğunu tespit etmiş ve bozulan sistemin onarılması hususundaki görüşleri ile çözüm önerilerini içeren risaleleri Kuyucu Murat Paşa’ya sunmuştur. Ayn Ali Efendi’nin yaptığı çalışmaların, Tarhuncu Ahmet Paşa’nın bütçe konusundaki ıslahatları için bir hareket noktası oluşturduğu kabul edilmektedir.

Sultan II. Osman, Sultan IV. Murat ve Sultan IV. Mehmet döneminde görev yapan Tarhuncu Ahmet Paşa ve Köprülü Mehmet Paşa gibi sadrazamlar tarafından devlet yönetimindeki aksaklıkların düzeltilmesi için bazı düzenlemeler ve ıslahatlar yapılmıştır.

Sultan II. Osman
Şeyhülislamın nüfuzunu kırmak için yetkilerini kısıtlamıştır. Saray kadınlarının yönetimdeki etkinliğini azaltmıştır. Yeniçeri Ocağının yerine sadece Türklerden oluşan disiplinli bir ordu kurmak istemesi dolayısıyla isyan eden yeniçeriler tarafından öldürülmüştür.

Sultan IV. Murat
Küçük yaşta padişah olduğu için annesi Kösem Sultan ve saray ağaları, yönetimde uzun süre etkili olmuştur. Yönetimi tek başına ele aldıktan sonra merkezî otoriteyi güçlendirmiş, yeniçerileri ve sipahileri disiplin altına almıştır. İstanbul’da asayiş ve güvenliği sağlamak için kahvehaneleri kapatarak gece sokağa çıkma yasağı getirmiştir. Tütün ve içkiyi yasaklamış, İstanbul’u zorba ve kabadayılardan temizlemiştir. Ancak Koçi Bey’e hazırlatmış olduğu risale doğrultusunda, düşündüğü ıslahatları yapma fırsatı bulamadan ölmüştür.

Sultan IV. Mehmet
IV. Mehmet, tahta çıktıktan sonra Tarhuncu Ahmet Paşa’yı sadrazam olarak görevlendirmiştir. Ahmet Paşa tarafından Osmanlı tarihindeki ilk modem devlet bütçesi hazırlanmıştır. Ahmet Paşa, hâzineden yapılan gereksiz harcamaları kıstığı için çıkarlarına dokunulan kişiler tarafından şikâyet edilmiştir. Bunun sonucunda Ahmet Paşa görevden alınarak idam edilmiştir. Onun yerine sadrazam olarak düşünülen Köprülü Mehmet Paşa ise Osmanlı tarihinde bazı şartlar öne sürerek sadrazamlığı kabul eden ilk kişidir. Bu şartlar; saray görevlilerinin devlet işlerine karışmaması, hakkında şikâyet olursa savunması alınmadan cezalandırılmaması, yapacağı atamalara ve görevden almalara kimsenin karışmaması şeklindedir. Şartlannın kabul edilmesi sonrasında sadrazamlık görevine başlayan Köprülü Mehmet Paşa almış olduğu önlemler sonucunda birçok sorunu çözmüş ve bir süreliğine de olsa devleti toparlayarak eski gücüne kavuşturmuştur. XVII. yüzyılda aydınların ve devlet adamlarının gösterdiği tüm çabalara rağmen sorunlar köklü olarak çözülemediği için istenen sonuçlar alınamamıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 180 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!