Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47 (MESEM)

3.2. İLK VE ORTA ÇAĞ’DA TÜRKLERDE GÜÇ VE YÖNETİM YAPISI

Orta Asya’da kurulan ilk Türk devletlerinde kut olarak adlandırılan devleti yönetme yetkisinin kağanlara Gök Tanrı tarafından verildiğine inanılmıştır. Bu durum, yönetme yetkisi ve gücünün ilahi olduğunu göstermektedir. İnanışa göre, Gök Tanrı Türk kağanına kut vererek hükümdarlık gücü bahşetmiştir. Bu sayede kağanlar, halk gözünde meşruiyet kazanmış, halkın devlete olan bağlılığı artmıştır. Kut kan yoluyla geçtiği için hanedanın bütün erkek üyeleri kağan olma hakkına sahiptir. Türk devlet geleneğinde Tanrı’nın kime hükümdarlık vereceği hanedanlıktaki mücadelelerden sonra belli olmuştur. Bu durum, taht kavgalarının yaşanmasına yol açmıştır.

Türkler, Orta Asya’da zorlu bir coğrafyada ve elverişsiz iklim koşullarında yaşamışlardır. Konargöçer bir yaşam süren Türkler, toprak bağlılığını değil soy-boy aidiyetini esas almışlardır. Bunun sonucunda Türklerin milletleşme süreci hızlanmıştır. Atlı göçebe Türk boyları, dış saldırılara maruz kaldıkları için sürekli teyakkuz hâlinde yaşamışlar ve bu sayede savaşçı özelliklerini geliştirmişlerdir. Çocuklar, küçük yaşlardan itibaren binicilik ve silah kullanma gibi konularda eğitilmiş ve iyi birer asker olarak yetiştirilmişlerdir. Ordu, ücretli askerlerden değil her an savaşmaya hazır gönüllü askerlerden meydana gelmiştir. Türkler, bozkır kültüründe atı ehlileştirerek ulaşım aracı olarak kullanmışlardır. Demiri işleyip silah hâline getirerek diğer milletlere üstünlük sağlamışlardır. Türkler, bu özellikleriyle çevre devletler üzerinde de etkili olmuşlardır. Örneğin Çinliler, Hunlarla giriştikleri uzun süreli savaşlarda başarılı olamayınca Hun ordusunu taklit ederek birtakım reform girişimlerinde bulunmuşlardır.

Kaşgarlı Mahmut’un Dîvânu Lugâti’t-Türk adlı eserinde geçen ”At, Türk’ün kanadıdır.” sözünü açıklayınız.

  • Cevap: Türklerin at üzerinde, ok atmada gösterdiği başarılar yadsınamaz. Bu sebeple iyi bir ata sahip olan kişinin adeta uçarcasına kanatlandığı ima edilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 47 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!