Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48 (MESEM)

İkili Teşkilat Yapısı
Türk devletlerinde Hunlardan itibaren ülke yönetiminin kolaylaştırılması için ikili yönetim anlayışı geliştirilmiştir. Buna göre devlet, yönetim bakımından Doğu ve Batı olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Doğu kutsal kabul edildiğinden bu bölgede yönetim kağana aittir. Batıda ise “yabgu” unvanlı yönetici, kağana bağlı olarak ülke topraklarını yönetmiştir. Yabgu karar ve uygulamalarında bağımsızdır. İkili teşkilat yapısı, devlet yönetiminin zayıfladığı dönemlerde taht kavgalarına neden olmuş ve devletin parçalanmasını kolaylaştırmıştır.
Türk kağanına kut anlayışı gereği siyasi güç veren Gök Tanrı, ekonomik güç anlamı taşıyan “ülüş”ü de bahsetmiştir. Ulüş, Türkçe “üleşmek” kelimesinden türemiş olup “hisse, pay, kısmet” anlamlarına gelir. Gök Tanrı, ülüş bahşederek Türk ülkesine bolluk ve bereket getirmiştir. Türk kağanları da bu bolluk ve bereketi halk ile adil bir şekilde paylaşma yoluna gitmişlerdir.

İkili yönetimin Türk devletlerinin kısa sürede yıkılmasında ne gibi etkileri olmuştur?

  • Cevap: Sistemin en büyük avantajlarından biri Toy ve Tanhu adlı iki farklı mecliste alınan kararlardı. Toy meclisinde savaş ve barış kararları alınırdı. Tanhu’da ise ülkeyi yönetecek yeni kağan seçilirdi. Sistemin birçok artısı olmasına rağmen, zamanla Türk devletlerinin yıkılmasındaki en büyük etkenlerden biri olmuştur.

Orta Asya coğrafyası ve iklimi Türklerin yaşam tarzını nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Orta Asya’nın coğrafi özelliklerinin, buradaki Türklerin yaşamı üzerindeki etkilerini açıklayınız. Orta Asya’nın coğrafi özelliklerinin, buradaki Türklerin yaşamı üzerindeki etkilerini açıklayınız. Cevap: Orta Asya dağlık ve engebeli bir alana sahiptir. Bu yüzden Türkler göçebe bir yaşam şeklini benimsemişlerdir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 48 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!