Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 53 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 53 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 53 (MESEM)

İpek Yolu, uzun bir süre Kök Türk Devleti’nin siyasi, askerî ve ticari ilişkilerini belirlemiştir. Kök Türkler, komşu devletlerle olan ilişkilerinde denge politikası uygulamışlardır. İpek Yolu ticaretinin aksamasından dolayı önce Ak Hunlara karşı Sasaniler ile ittifak kurmuşlar, Sasaniler ile ilişkilerin bozulması üzerine ise Doğu Roma ile iş birliği yapmışlardır. Sasanilerin Doğu Roma-Kök Türk ittifakıyla savaşarak zayıflaması, Hz. Ömer’in Niha- vend Savaşı’nda (642) Sasanilere son verip İran’ı ele geçirmesinde etkili olmuştur.

Uygur kağanları, Çin’e daha fazla mal satabilmek için siyasi ve askerî güçlerini bir baskı aracı olarak kullanmışlardır. Güçlü oldukları zamanlarda, Çin’e gönderdikleri atların hepsini satın almaları için Çinlileri zorlamışlardır. Çinlilerde aralarındaki barışı korumak için Uygurların bu dayatmalarına boyun eğmek durumunda kalmışlardır. Çin ile kurulan ticari ilişkiler, Çin kültürünün Uygurlar arasında yayılmasına zemin hazırlamış ve Uygurların hayatında çok önemli değişikliklere yol açmıştır. III. yüzyılda eski İran’da Mani tarafından kurulan ve ışık tanrısı inancına dayanan Maniheizm dini VIII. yüzyılda Bögü Han zamanında Uygurların resmî dini hâline gelmiştir. Böylece başta devlet yöneticileri olmak üzere Uygurlar, zamanla Maniheizm’i benimseyerek sosyal, kültürel ve ekonomik anlayışını bu doğrultuda değiştirmiştir.

İlk Türk Devletlerinin Ticareti Canlandırma Politikaları

İlk Türk devletleri, komşu ülkelerle yaptıkları ticaretin güvenlik içinde gerçekleşmesi amacıyla birtakım önlemler almışlardır. Bu amaçla sınırlarda (genellikle Çin’e ait sınır şehirlerinde) serbest ticaret pazarları kurmuşlardır.

Tarihî kayıtlara göre ilk serbest ticaret pazarı, Asya Hun Devleti ile Çin arasında kurulmuştur. Kök Türkler, 593 yılında Çin İmparatoru’na bir elçi göndererek ondan, Çin ile ticaret yapabilmek için sınırlarda pazar yerleri belirlenmesini istemişlerdir. Savaşlara son veren Bilge Kağan, Çin ile dostluk ve barış ilişkilerini geliştirerek Çin şehirlerinde serbest ticaret pazarlarının kurulmasını sağlamıştır. Çinliler bu pazarlar aracılığıyla ordularının at ihtiyacını karşılarken Kök Türkler de sattıkları atlar karşılığında bol miktarda gümüş ve ipeğe kavuşmuşlardır.

Derisi kıymetli hayvanlar (sansar, samur vb.) bakımından zengin bir ülkeye sahip olan Uygurlar, ihtiyaç fazlası olan bütün ürünleri, satmak için komşu ülkelere göndermişlerdir.

İlk Türk devletlerinde ticaretin canlandırılması için alınan önlemlerden biri de tüccarların korunmasıdır. Türkler, uluslararası ticareti himayelerine aldıkları Soğdlu (İrani bir kavim) tüccarlar aracılığı ile sürdürmüşlerdir. Zamanla Hun, Kök Türk ve Uygur devletlerinde tüccar grupları oluşmaya başlamıştır. Soğdlu ve Arap tüccarların Uygur Devleti’nin merkezinde faaliyet gösteren temsilcileri vardır. Türk devletleri kervanların ülkelerinden geçiş güvenliğini de sağlamışlardır. Kervanların konaklama ihtiyaçları için hanlar inşa ederek onlara at, deve gibi hayvanları temin etmişlerdir. Ayrıca kervanlarda bulunanlara ücret karşılığında yeme içme hizmeti vermişlerdir.

Hazarlar, VI. yüzyıla kadar Orta Asya’da yaşamışlar; Kök Türk Devleti kurulduktan sonra Karadeniz’in kuzeyi ile Kafkaslar arasında varlıklarını sürdürmüşlerdir. Ticari açıdan avantajlı bir bölgede yaşayan Hazarlar; Kök Türk, Doğu Roma, Arap, Sasani ve Peçenekler ile yakın ilişkiler kurmuşlardır. Hazarlar, kuvvetli orduları sayesinde ülkelerinde asayişi ve ulaşım güvenliğini sağlayarak tarihte “Hazar Barış Çağı” [Pax Hazaria (VII-IX. yüzyıllar arası)] adıyla bilinen bir dönem yaşamışlardır. Bu barış çağında Hazarlar siyasi, ticari ve ekonomik açıdan güçlenmişler; İslamiyet, Hristiyanlık, Musevilik gibi dinlere ev sahipliği yapmışlardır. Canlı ticari hayatı, dinî hoşgörüsü ve refah düzeyi ile Hazar ülkesi, Doğulu ve Batılı tüccar ve sanatçıların kaynaştığı bir yer hâline gelmiştir.

Bilgi Kutusu
Uygurlar, alım satımda ve borç I ! alıp vermede belirli bir para, I ı ölçü sistemi ve yazılı sözleşmeler (Görsel 3.12) kullanmışlardır.
Genellikle ilkbaharda faiz > karşılığında borç alınan mal ) veya para, ürünün kaldırıldığı ! sonbahar aylarında ödenmiştir.
Borç karşılığı her ay faiz ödemesi ! yapılması, Türklerde bankacılığın • temelini oluşturmuştur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 53 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!