Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68 (MESEM)

4.4. ABBASİLER DÖNEMİ (750-1258)

Abbasi Devleti, Hz. Muhammed’in amcası Hz. Abbas’ın soyundan gelen Ebü’l-Abbas L tarafından kurulmuştur. Devletin başkenti Küfe’dir. Abbasiler Dönemi’nde sınırların çok geniş olması nedeniyle çok fazla fetih yapılamamıştır. Bu dönemde askerî ve siyasi faaliyetlerden çok bilimsel ve kültürel teşkilatlanma ön plandadır.

Halife Mansûr zamanında Bağdat şehri kurularak devletin merkezi Kûfe’den Bağdat’a taşınmıştır. Halife Mansûr’un, mevali politikasına son verip devlet yönetimine İranlıları ve Türkleri getirmesi, Arap olmayan Müslümanlara değer vererek eşit davranması Abbasilerin bütün İslam dünyasında saygı ve ilgi görmesini sağlamıştır.

Halife Hârûn Reşîd Dönemi, Abbasilerin en parlak dönemidir. Bu dönemde Bağdat; siyasi, askerî ve ekonomik açıdan Doğu’nun en önemli merkezi hâline gelmiştir. Abbasi Devleti’nin siyasi birliği IX. yüzyıldan itibaren çözülmeye başlamıştır. Halifelerin otoritelerinin zayıflaması üzerine Abbasi topraklarında yeni devletler kurulmuştur. Bunlardan bazıları; Mısır’da Tolunoğulları ve İhşîdiler, Maveraünnehir’de Samanoğulları, Irak ve İran’da Büveyhoğulları’dır.

İlhanlı Hükümdarı Hülâgû Han, 1258 yılında Bağdat’ı ele geçirerek Abbasi Devleti’ne son vermiştir. İlhanlılardan kurtulabilen Abbasi ailesi mensupları Mısır’a giderek Memlûk Devleti’ne sığınmışlardır. Memlûk Sultanı Baybars, Abbasi ailesinden Müstansır’ı Mısır’da halife ilan etmiştir. Böylece Abbasi Devleti sona ermiş olsa da Memlûk himayesindeki Abbasi halifeliği, Osmanlıların Mısır’ı fethine (1517) kadar devam etmiştir.

Abbasi Devleti ve Türkler

Emevilerin sert tutumları yüzünden Araplarla sürekli olarak savaşan Türkler, Abbasiler zamanında kitleler hâlinde İslamiyet’i benimsemişlerdir. Özellikle Talaş Savaşı’ndaki (751) Türk-Arap iş birliği sayesinde Türkler, İslam dinini yakından tanıyarak Müslüman olmaya başlamışlardır.
Abbasilerin, Emevilerce uygulanan mevali politikasına son vermeleri ve Türklere karşı iyi davranmaları Türkler arasında İslamiyet’in daha hızlı yayılmasını sağlamıştır.

Halife Mansûr, Türkleri ilk defa devlet hizmetinde görevlendiren Abbasi halifesidir. Halife Hârûn Reşîd zamanında ise muhafız birlikleri Türklerden oluşturulmaya başlanmıştır. Halife Me’mûn ise Türklerin ordudaki ve yönetimdeki önemini artırmış, sadece Türklerden oluşan askerî birlikler kurmuştur. Halife Mu’tasım Türkleri önemli devlet makamlarına ve ordu komutanlıklarına getirmiş ve Türklerin Araplarla karışıp savaşçı özelliklerini kaybetmemeleri için Bağdat’ın kuzeyinde, sadece Türklerin yaşadığı Samarra şehrini kurdurmuştur.
Zamanla Türkler, İranlIlara rakip olarak orduda bir denge unsuru hâline gelmişler, halifelerin belirlenmesinde bile etkili olmuşlardır.

Abbasiler, Doğu Roma sınırında (Anadolu’nun güneyinde) kurdukları Avâsım şehirlerine Türklerden oluşan askerî birlikler yerleştirerek sınırlarını korumuşlardır. Türkler Abbasi Devleti’nde sadece askerî alanda değil idari ve siyasi alanda da önemli görevler üstlenmişlerdir. Örneğin Mısır valiliğine getirilen Tolunoğlu Ahmet ve Ebû Bekir Muhammed Akşit Türk kökenlidir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 68 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!