Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 81 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 81 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 81 (MESEM)

İslam Diniyle Gelen Değişim
İslamiyet’in kabulü ile Türklerin devlet ve toplum yapısında çeşitli değişimler yaşanmıştır. Türk kültürü ile İslam kültürü kaynaşmış, Türk-İslam uygarlığının temelleri atılmıştır. İlk Türk-İslam devletleriyle başlayan bu değişim; eğitim, bilim, sanat, siyaset, mimari ve askerlik gibi pek çok alanda görülmüştür.

“Türk cihan hâkimiyeti mefkûresi” olarak adlandırılan düşünce İslamiyet’in kabulü ile “cihat” anlayışı olarak yaşamaya devam etmiştir. Karahanlılarla beraber konargöçer yaşam tarzından yerleşik toplum düzenine geçilmiş, sözlü kültürün yerini yazılı eserler almaya başlamıştır.
İslamiyet’in kabulünden sonra hükümdarların unvanlarında da değişiklikler olmuştur. Karahanlı Hükümdarı Satuk Buğra Han’dan itibaren Türk hükümdarları han, hakan, kağan gibi unvanların yanı sıra sultan, emir, hünkâr gibi Müslüman yöneticilerin tercih ettiği unvanları kullanmaya başlamıştır. Devlet işlerinin görüşülüp karara bağlandığı kurultay yerine çeşitli divanlar oluşturulmuştur. Hukuk sistemi, şeri ve örfi hukuk olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Halife adına hutbe okutulmaya, paraların üzerine halife adları yazılmaya başlanmıştır. Yönetime gelen hükümdarlar halife tarafından onaylanmıştır.

Askerî alanda, süvari birliklerinin yanı sıra hükümdarın şahsına bağlı ücretli askerlerden oluşan birlikler kurulmuştur. Hz. Ömer zamanında uygulanmaya başlanan ikta sistemi Türk-İslam devletlerinde de benimsenmiştir. Heykel, resim gibi sanatların yerine minyatür, tezhip, ebru, çinicilik, süsleme, hat, oymacılık, kakmacılık gibi sanat dalları gelişmiştir. Buhara, Taşkent ve Semerkant gibi önemli Türk-İslam şehirleri eğitim ve kültür merkezleri hâline gelmiştir

Esasen Türk cihan hâkimiyeti adalete, insanlık duygularına ve millî arzulara dayanmasa idi Türk kudretinin tarih boyunca yaşaması da mümkün olmazdı.” Turayı, Türk Cihan Hâkimiyeti Mefkûresi Tarihi, Türk cihan hâkimiyeti düşüncesinin Türklerin fetih politikasına ne gibi etkileri olmuştur?

  • Cevap: Türklerin Cihan Hakimiyeti, güneşin doğduğu yerden, battığı yere kadar her bir karış toprağı fethedip; tüm dünyaya hakim olmaktan geçer. Herhangi bir ayrım gözetmeksizin tüm dünyanın tek bir devlet üzerinden yönetilmesi dünyaya barış ve huzuru getirecek düşüncesiyle hareket etmelerine neden olmuştur. Oldukça iddialı olan bu arzu tarih içerisinde Türklerin de kendilerini bu şekilde motive ederek durmadan ilerlemelerine neden olmuştur.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 81 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!