Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri

9. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 46

“9. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 46” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 46

İlk Türk İslam devletleri içinde yer alan Selçuklularda hukuk sisteminin örfi ve şer’i olarak ikiye ayrıldığı ordu içinde çıkabilecek her türlü anlaşmazlıklara ise Kazasker (Kadı asker) baktığı belirtilerek Büyük Selçuklu Devleti’nde hukuk sistemi hakkında bilgi verilir.

Örnek Soru: Türklerin İslamiyet’i kabul etmeleri hukuk sistemlerini nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: “Töre”nin yanı sıra İslam hukukuna dayalı “Şer’i Hukuk” kuralları da gelişmiştir.

Büyük Selçuklu Devleti’nde askerlerin kullandıkları başlıca silahlar ok, yay, kılıç, kalkan, mızrak, gürz, sapan, nacak ve bıçak olduğu belirtilerek ordu sistemi hakkında bilgi verilir.

Örnek Soru: Büyük Selçuklu Devleti ordusunda kullanılan silahlar savaş kabiliyetlerini nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Hafif silahlar olduklarından hızlı hareket edebilmişleridir.

Büyük Selçuklu Devleti’nde toprağın mülkiyetinin devlete ait olduğu belirtilerek toprak yönetimi hakkında bilgi verilir.

Örnek Soru: İkta arazinin Selçuklu Devleti’ne askerî açıdan yararı sizce nedir?

  • Cevap: Devlet hazinesinden para harcanmadan bir ordu oluşturulmasıdır.

Büyük Selçuklu Devleti’nin sınırları içinde Türklerin yanı sıra Araplar, İranlılar, Yahudiler ve diğer milletlerden insanlar bir arada yaşamışlardır. Sınıf farklılığı yoktur. Halk yönetenler ve yönetilenler olarak ikiye ayrılmıştır. Selçuklu ülkesindeki başlıca ekonomik faaliyetler tarım ve hayvancılıktır. Buğday, pirinç ve pamuk en fazla yetiştirilen tarım ürünleriydi. Hayvancılık alanında genellikle at ve koyun yetiştirilirdi. Bakır ve gümüş işçiliği ile dokumacılık, Selçukluların en ileri oldukları zanaat dalları arasındaydı. Nüfusun çoğunluğunu oluşturan göçebe Oğuzlar genellikle hayvancılıkla, köylerde veya şehirlerde oturan yerleşikler ise çiftçilik, ticaret ve çeşitli zanaat dallarıyla uğraşmışlardır, şeklinde belirtilerek Büyük Selçuklu Devleti’nin toplum yapısı hakkında bilgi verilir.

9. Sınıf Tarih Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 46 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!