Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri

9. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 47

“9. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 47” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 47

Örnek Soru : Büyük Selçuklu Devletinde toplum yapısındaki farklılıkların nedeni nedir?

  • Cevap: Devletin geniş sınırlara hâkim olmasıdır.

6. Yönerge

İlk Türk İslam devletleri içinde yer alan Büyük Selçuklu Devleti yazı dili olarak Arap alfabesi kullanılmıştır. Halkın yüksek oranda çoğunluğu Araplar ve Farslardan oluştuğu için edebiyatta da doğal olarak Arap ve Fars etkisi görülmeye başlamıştır. Selçuklu Devleti’nde bilim dili Arapça, resmî yazışmalar Farsça, günlük konuşma dili ise Türkçedir. İlk olarak Tuğrul Bey zamanında açılan medreselerin en önemlisi Vezir Nizâmülmülk tarafından Bağdat’ta açılan Nizamiye Medresesidir. Üniversite karakteri taşıyan Nizamiye Medreselerinde fıkıh, kelam, hadis, tefsir gibi dinî ilimlerin yanı sıra tıp, matematik, astronomi, geometri, fizik, kimya ilimleri de okutulmuştur. Vezir Nizâ- mülmülk’ün Siyasetname adlı eseri hükümdarlara devlet yönetimi ve düzeni hakkında bilgi veren bir eser niteliği taşımaktadır. Selçuklu Devleti’nde bilim alanında astronomi araştırmaları sonunda Ömer Hayyam tarafından, Takvim-i Celâli adında bir takvim oluşturulmuştur. İlk Türk İslam devletleri ve Selçuklu Devleti’nde en fazla gelişme gösteren sanat dalı mimari olmuştur. Selçuklu mimarisinin başta gelen eserleri camilerdir. Bu camilerin en önemlisi başkent İsfahan’daki Mes- cid-i Cuma’dır, şeklinde belirtilerek Büyük Selçuklu Devleti’nde kültür ve medeniyet hakkında bilgi verilir.

Örnek Soru : Büyük Selçuklu Devleti’nde resmî yazışma dilinin Farsça olması sizce neyin göstergesidir?

  • Cevap: Devletin İran kültürünün etkisinde kaldığının göstergesidir.

Etkinlik 1: Aşağıda verilen metni okuyarak soruları cevaplayınız.

Nizamiye Medreseleri

Hızla genişleyen Selçuklu Devleti’nin ihtiyaç duyduğu yetişmiş insan gücüne medreselerin büyük katkı sağladığı görülmektedir. Her geçen gün büyüyen devlette başta kadılar olmak üzere kâtip ve diğer memurluklar, düzgün eğitim almış kişiler sayesinde yürütülmeye başlamıştır. Nitekim 476/1083 tarihinde halife tarafından Sultan Melikşah’a elçi olarak gönderilen Bağdat Nizâmiye Medresesinin ilk müderrisi Ebû îshâk eş-Şîrâzî’ye uğradığı her şehirde halk tarafından büyük ilgi gösterilmiş, öyle ki Ebû îshâk bu ilgiden dolayı şaşkınlığa düşmüştü. Hatta o, yolculuğundan sonra: “Horasan’a gitmek için yola çıktığımda hiçbir köye ve beldeye uğramadım ki, orada benim yetiştirdiğim kadı, müftü, hatip bir öğrencim veya dostum olmasın.” diyerek biraz da Nizâmi- yelerin kazanmış olduğu etkinliğini dillendirmiştir. Nizâmiyelerin sadece eğitim alanında değil yeni kurulmuş olan Büyük Selçuklu Devleti’ne idari anlamda da katkıları tartışılmaz derecede olmuştur. Kısaca Nizâmiyeler, dünyanın her tarafındaki üniversiteler ve üniversitelerde verilen eğitim için bir rol model olarak tarihteki yerini hak etmiş müesseselerdir.

a) Nizâmiye Medreselerinin kuruluş amaçları sizce nelerdir?

  • Cevap: Selçuklu halkının iyi bir eğitim alarak zararlı faaliyetlerden korumasını sağlamak amaçlanmıştır.

b) Sizce Nizâmiye Medreselerinin Selçuklu Devleti’ne idari açıdan yararları nelerdir?

  • Cevap: Selçuklu Devletinin yöneticilerinin de eğitimli olmasını bu sayede devletin iyi yönetilmesini sağlamışlardır.

c) Müderris kelimesinin bugünkü karşılığı nedir?

  • Cevap: Üniversite profesörü

9. Sınıf Tarih Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 47 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!