Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 256

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 256 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 256

TURHAN (nefesini kesip kadehi göstererek): Buna mı? Hem de mübarek bir günde! (Ezan sesi. Turhan, Mehmet’e sarılıp) Biraz daha sabret, oğlum.
SÜLEYMAN: Bugünkü şerbeti başkası hazırladı, Sultanım, Efendimiz güvende içip orucunu bozabilir.
TURHAN: Hayır, kendi elimle hazırladığım şerbet giderecek yavrumun susuzluğunu. Oğlum sapasağlamken, aslanlar gibiyken, o cadının adamları neden Padişah ağır hasta diye yayar, anlaşılıyor şimdi. Her şeyi kendinden daha önce, daha iyi gören biri var insanın içinde, Tanrıya şükürler olsun! (Kararırken Kösemin dairesi aydınlanır. Kösem, Bektaş.)
KÖSEM: Zehir işi yürümediğine göre, benim sevgili biricik Bektaş’ım… gece, sahurdan hemen sonra, uykunun en koyu, en tatlı saatinde… Süleymaniyedeki konağından burayı gözleyeceksin, ben penceremde kırmızı fener yakar yakmaz sarayın önünde olacaksın savaş erlerinle adamlarım bütün kapıları açacak ve siz dalkılıç dolacaksınız saraya; Padişahı, anasını, ve onlara bağlı herkesi ortadan kaldırınca… ikimize kalacak bu devlet, bu dünya! O zaman..
BEKTAŞ (Heyecandan soluyarak): Benim! Benim!
(Kararırken Turhan’ın dairesi aydınlanır, Turhan, Mehmet, Süleyman, Siyavuş, Meleki.)
(…)
A. Turan Oflazoğlu, Kösem Sultan

Bir tiyatro sahnesinde canlandırılmak amacıyla yazılmış bu metnin dekorunu hazırlamakla görevlendirildiğinizi farz edin. Aşağıdaki soruları buna göre cevaplayın.

1. Metinde anlatılan olayın yaşandığı dönemi ve mekânı tespit etmek için metindeki hangi bilgileri ya da ifadeleri kullanırdınız?

  • Cevap: Öğrenciden okuduğu metni inceleyerek metinde geçen “padişah, lala, yeniçeri , mühür, şerbet, iftar sofrası, sürahi, masa” gibi olayın yaşandığı zaman ve mekân hakkında bilgi veren ifadeleri tespit etmesi ve bunları dekoru oluştururken kullanması beklenir.

2. Zamanın ve mekânın ruhunu izleyiciye en iyi şekilde yansıtmak amacıyla tasarlayacağınız tiyatro sahnesinde neler olurdu? Neden bunları seçerdiniz?

  • Cevap: Öğrenciden okuduğu metinden edindiklerini ve önceki bilgilerini kullanarak özgün, yaratıcı bir dekor betimlemesi yapması beklenir. Öğrenci, dekoru oluştururken metinde tespit ettiği öğeleri kullanmalı, tarihî gerçekliği ve kültürel öğeleri dikkate almalı, seçimlerini metne dayanarak gerekçelendirebilmelidir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 256 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!