Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 52

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 52 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 52

Süleyman usta, açık kalan kapıya bakakaldı. Ses çıkarmadı. Artık Süleyman ustanın sessizliği, ölüm sessizliğine karışmıştı. Alkol kanfreye artık ne gerek vardı? Yüreği çatlamıştı.
Ölü raporunu vermeye gelen doktor, raporunu yazıp da, faltaşı gibi açık gözlerle kapıya bakan Süleyman ustayı süzerken, kaygısız kaygısız ıslık çalıyordu. Müziğe meraklıydı galiba…
(Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.) Cevat Şakir Kabaağaçlı, Bütün Eserleri-12, Gençlik Denizlerinde, İstanbul, 1995.

1. Metindeki olay, sizce ne zaman ve nerede yaşanmıştır? Metindeki zaman ve mekân değiştiğinde olay örgüsünün de değişip değişmeyeceğini gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Olay Ege sahillerinde ve Anadolu’da geçmiştir. “Karısı ve iki çocuğu Girit’te ölmüştü. Nüfus değiş tokuşu nedeniyle Anadolu’ya gelince, sabun fabrikası sahipleri ona övgüde yarışa çıktılar.” ifadelerinden anlıyoruz. Olayın zamanı Cumhuriyet’in ilanından sonraki yıllardır. Olay bugün de rahatlıkla yaşanabilecek bir olaydır. İnsanları hayata bağlayan sevdikleri vardır. Sevilen bir hayvan olabileceği gibi bir eşya, bir insan ya da başka bir şey de olabilir. İnsanlar sevdiklerini kaybedince yaşama heveslerini yitirirler. Olaylar farklı mekânlarda ve zaman dilimlerinde küçük farklarla yaşanmaya müsaittir. Ya da olay örgüsü, zaman ve mekânın getirdiği değer yargılarına göre değişebilir.

2. ‘Günler içinde, ıskartaya çıkarılacak bir gündü. Dün ile bugünü ayıran bir aydınlık değil, kapkara bir çukur… Göklerden yağan bir loşluktu…” ifadeleri hangi psikolojinin mekâna yansımalarıdır? Yazınız.

  • Cevap: Ölüm psikolojisinin mekâna yansıması olarak değerlendirilebilir. Yazarın mekân tasviri ölüme işarettir.

3. ‘Doktorun bakışının içine birdenbire sanki bir yılan kayıp geldi, orada çöreklendi.” ifadelerindeki canlı, neden “yılan”dır, başka bir canlı da olabilir miydi? Açıklayınız.

  • Cevap: Yılan olumsuzluğun, sinsiliğin ve kötülüğün sembolü olduğu içindir. Başka bir canlı da olabilirdi, çakal, sansar, tilki vb. Ancak bu metne en uygun benzetme ölüm soğukluğunu hatırlatması ve sürüngen olması yönüyle ‘yılan’ benzetmesidir.

4. Kahramanın başına gelenleri düşündüğünüzde bu hikâyeyi yeniden düzenleme imkânınız olsaydı zamanda ve mekânda hangi değişiklikleri yapmak isterdiniz? Niçin?

  • Cevap: Kahramanı bir hastaneye yerleştirirdim yanından kanaryasını ayırmadan. O hastanedeki bahçeye bakan iki kişilik odada güzel sesli kanarya hem kahramana hem de içi umutsuzlukla dolu oda arkadaşına mutluluk verir, onların morallerini düzeltirdi. Kahraman ölecek olsa bile arkasından sözünü edecek, onu sevgiyle anacak bir dostu olurdu. Ölümü de yalnızlık ve üzüntü içinde gerçekleşmezdi.

5. Günümüzde birçok sektörde seri üretime geçilmesine rağmen zeytinyağı, sabun gibi eski usulle yapılan ürünlerin toplumda yoğun talep görmesini neye bağlıyorsunuz?

  • Cevap: El yapımı ürünlerin sağlıklı ve kullanışlı olmasına bağlıyorum.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 52 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!