Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 132 Cevapları Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Öğün Yayınları Sayfa 132 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 132 Cevapları Öğün Yayınları

Tarık Buğra’nın Küçük Ağa adlı eseri Kurtuluş Savaşı’nı anlatan önemli romanlarımızdandır. Anadolu’daki örgütlenmeyi ve mücadelenin oluşumunu anlatır. Savaş sırasında Anadolu insanı pek çok fedakârlık yapmıştır. Bu fedakârlık İstanbullu Hoca’nın “Küçük Ağa”ya dönüşmesiyle romanda sembolize edilmiştir. Küçük Ağa’nın dönüşümünde sosyal bir trajedi işlenmektedir. Zafere olan inanç, halkın dayanışması, kitapta adı geçen kişiler ve benzerlerinin verdikleri üstün mücadele gelecek günleri hazırlamıştır.

Küçük Ağa, 1984 yılında Yücel Çakmalı’nın senaryosunu yazıp yönettiği dizi film olarak çekilmiştir.

Roman

Bir kişinin ya da bir grup insanın başından geçen olayları, onların iç ve dış yaşantılarını, toplumsal bir olay ya da olguyu belli bir düzene göre duygusal ve sanatsal ilişkiyi gözeterek anlatan uzun düzyazı türüne roman denir.
Roman hem bir gerçekliğin hem de hayal gücünün ürünüdür. Yazar ele aldığı olayı kendi hayal süzgecinden geçirerek aktarır. Yani romanlarda kurmaca gerçeklik söz konusudur.
Roman, okuyucunun ilgisini çekecek şekilde merak unsuru içerir. Birbiriyle ilişkili olayları temel bir düşünce etrafında toplayarak aktarır.
Roman, üçüncü şahıs ağzıyla roman kişilerinden birinin ya da birkaçının yazdığı anı şeklinde ya da birbirlerine gönderdikleri mektuplarla olmak üzere çeşitli şekillerde yazılabilir.
Dünyada roman türünün ilk başarılı örneği Miguel de Cervantes’in (Migel de Servantes) Don Kişot adlı eseridir.
Türk edebiyatında romanın ilk örnekleri Tanzimat Dönemi’nde ortaya çıktı. Batı dillerini bilen yazarlar, ilk roman çevirilerini yaptı ve daha sonra Batılı roman tekniğine uygun romanlar yazıldı.
İlk çeviri roman, Yusuf Kâmil Paşa’nın 1862’de çevirdiği Telemak adlı eserdir. Bu roman, Fransız yazar Fran- sua Fenelon’un Telemakhos’un (Telemakos) Maceraları adlı kitabından çevrilmiştir. Bu dönemin tercümeleri arasında Victor Hugo’nun (Viktor Hügo) Sefiller, Daniel Defoe’nun (Danyıl Dıfo) Robinson Crusoe, Alexandre Dumas’nın (Aleksandır Düma) Monte Kristo Kontu adlı eserleri önemli yer tutmaktadır.
Batılı örnekleri tanıyana kadar Türk okuyucusu, divan edebiyatında “mesnevi, destan” gibi nazımla yazılmış hikâyeleri ve “halk hikâyelerini” okuyordu (Leyla ile Mecnun, Kerem ile Aslı, Hüsrev ve Şirin, Tahir ile Zühre vb.). Bu hikâyelerin temelinde hep sevgiliye kavuşma isteği yatıyordu.
Türk edebiyatında ilk yerli roman, Şemsettin Sami’nin yazdığı Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat adlı eseridir.
Batılı roman tekniğine uygun olarak yazılan romanlarımız, Aşk-ı Memnu ve Mai ve Siyah Halit Ziya Uşaklıgil tarafından kaleme alınmıştır.
Romanlar konularına, bağlı oldukları veya etkisinde kaldıkları edebî akımlara göre türlere ayrılır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 132 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
10
angry
4
unlike
2
clap
2
confused
1
happy
1
sad
0
love

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!