Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 27 Cevapları Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Öğün Yayınları Sayfa 27 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 27 Cevapları Öğün Yayınları

A. Yazma Tür ve Tekniklerini Tanıma Yazma Süreci

Önceden belirlenen bir konuda kişinin duygu, düşünce ya da hayallerini belli bir düzen ve bütünlük içerisinde özgün olarak yazıya aktarmasına yazma denir. Yazma eylemi; hazırlık, planlama, taslak metin oluşturma, düzeltme ve geliştirme, yazılan metni paylaşma gibi aşamalardan oluşur.

HAZIRLIK

Yazılacak metnin türüne göre teması, konusu, amacı, hedef kitlesi belirlenir. Metinde kullanılacak düşünce, bilgi ve olaylar ortaya konur. Yazılacak metnin yazma konusu sınırlandırılır. Yazılacak konu ile ilgili gerekli okuma ve araştırma yapılır. Yazılacak metinde kullanılmak üzere bilgi, düşünce, duygu, gözlem, izlenimlerle ilgili notlar alınır. Ayrıca görsel ve işitsel dokümanlar araştırılır.

Araştırma

Yazılacak konu ile ilgili görsel, işitsel ve yazılı kaynaklardan istenilen bilgilerin toparlanıp bir araya getirilmesine araştırma denir. Araştırma yaparken araştırılan konuyla ilgili gereksiz bilgiler elenmeli ve toplanan bilgilerin güvenilir olmasına dikkat edilmelidir. Yazılacak konuyla ilgili toplanan bilgiler, belirlenen bir düzen içerisinde yazılmalıdır. Konuyla ilgili bilimsel kaynaklara ulaşmak, yazma sürecinin önemli unsurlarından biridir. İnternet, bu süreçte doğru ve etkin kullanılmalıdır. Kaynak kullanırken ve alıntı yaparken işin hukuki ve etik boyutlarına dikkat edilmelidir.

Kaynaklara Ulaşma

Yazma sürecinde kişinin istediği bilgilere ulaşması amacıyla bilgi toplamasına, veri taramasına ve bu bilgileri sınıflandırmak için izlediği yola kaynaklara ulaşma denir. Bu süreçte kişi interneti, kütüphane kataloglarını etkin bir şekilde kullanmalıdır. Ayrıca farklı kaynaklardan faydalanılmalı ve notlar alınırken özgün cümleler kullanılmalıdır. Kişi bütün bu aşamalardan sonra yazma aşamasına başlamalıdır.

Özet Çıkarma

Bir metnin aslına zarar vermeden metni kısaltma işine denir. Bunun için kişi, metni kendine ait cümlelerle belirli bir plan çerçevesinde yazıya aktarmalıdır. Bundan dolayı kişinin metni dikkatlice okuması ve hızlıca gözden geçirmesi gerekir. Metni anlamak için başlığına ve çoğu zaman ana düşüncenin yer aldığı son paragrafa bakılmalıdır. Daha sonra metin zihinde canlandırılmalıdır. Özetin iyi olması için konuyla ilgisi olmayan ifadeler atılmalı, detaylardan ve gereksiz tekrarlardan kaçınılmalıdır. Metnin içeriğini vurgulayan cümlelerin kullanılmasına özen gösterilmelidir. Daha sonra yazılan özetin okunarak ve gözden geçirilerek metinle paralel olup olmadığına bakılması, anlatılanlarla tutarlı olması sağlanmalıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 27 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
25
angry
15
unlike
3
sad
1
happy
1
clap
1
confused
0
love

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!