Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 24

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 24 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 24

1. Okuduğunuz metinde geçen “… kafamızın içinde bir dünya yaratan hayaller ve tasvirler, varlıklarını ve tesirlerini kelimelere borçludur.” ifadesinden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Kelimeler bizi güldürebilir, ağlatabilir, yaralayabilir ve iyileştirebilir. Bir Can Yücel şiiri dinlerken hüzünlenebilir, Cem Yılmaz‘ı dinlerken kahkahalara boğulabilir, çocuğunuzdan ya da en yakın arkadaşınızdan gelen bir söz sizde baş ağrısı yapabilir ya da sevgilinizden gelen güzel bir söz sizi dünyanın en mutlu insanı yapabilir. Bunları hepsi kelimedir ama etkileri çok güçlüdür.

2. Namık Kemal’in “Edebiyatsız millet dilsiz insan kabilindendir” sözünü açıklayınız.

  • Cevap: Her sanatçı eserini oluştururken içerisinde bulunduğu toplumun durumundan etkilenir. Sanatçı eserini yazarken o dönemin siyasi, toplumsal, ekonomik ve kültürel olaylarını yansıtır. Bazı sanatçılar ise direkt olarak toplum konularını, toplumun sorun ve problemlerini yansıtır. Toplum edebiyat ile doğrudan ilişkilidir. Edebiyat toplumun değerlerine, sıkıntılarına ya da mutluluklarına karşı kayıtsız kalamaz. Edebi eserler yazıldığı dönemin toplumsal durumunu içerisinde barındırır. Edebi eserler bizlere toplumun içinde bulunduğu durum hakkında ip uçları vermektedir.

3. Metne göre milletlerin kendilerini en iyi ifade etme aracının edebiyat olması neye bağlıdır?

  • Cevap: Edebiyatın, duygu ve düşünceleri günlük dilden kat kat daha kuvvetli ve daha güzel bir şekilde ifade etmesine bağlıdır.

4. Okuduğunuz metne göre herhangi bir insanın yazdığı hayat hikâyesi ile bir sanatçının yazdığı eserin aynı değerde olmamasının başlıca nedenleri nelerdir?

  • Cevap: Edebiyat ikisi arasında derin bir uçurum oluşturur. Çünkü Milletler kendilerini en iyi, edebiyatları ile ifade ederler. Zira edebiyat, derinleştirme, işleme, geliştirme, düzen verme, iyice belirtme demektir. Duygular, düşünceler ve hayaller, kendilerine en uygun ifade şekillerini edebî eserlerde bulurlar. Edebiyat bu mânada en derin, en yüksek, en ince ve en kuvvetli ifade şeklidir.

5. Metne göre edebiyata “yeni ifadeler” katan sanatçıların saygıya değer olmalarının gerekçesi nedir?

  • Cevap: Dil, insan hayatının her anına refakat ettiği için dil ile insan arasında çok sıkı bir bağ kurulur. Bundan dolayı, dile, dildeki “ifade şekilleri”ne bakınca bir milletin çağlar boyunca yaşadığı bütün duygu, düşünce ve hayallerinin akislerini buluruz. Bu mânada dil, bir milletin hayatının aynasıdır ve Gökalp’ın çok iyi gördüğü gibi “milli kültür”ün temelidir.

6. Okuduğunuz metinden hareketle edebiyat ve dilin toplum yaşamındaki yerini belirleyiniz.

  • Cevap: Her toplumun kültürel birikimi, dil aracılığıyla yeni kuşaklara aktarılır. Yani dilin, kültürün taşıyıcısı olma gibi önemli bir görevi vardır. Milletlerin kültürel değerleri arasında en ön sıralarda olan müzik, sanat, edebiyat, tarih gibi türler dil yoluyla aktarılabilmektedir.

7. Metindeki düşünceyi geliştirme yollarını tespit ediniz. Bunların metnin ana düşüncesine nasıl katkı sağladığını belirtiniz.

  • Cevap: Metinde hem tanık göstermeye hem de örneklemeye başvurulmuştur. Örnekler:

Reşat Nuri, Halide Edip veya Ahmet Hamdi Tanpınar’ın roman ve hikâyesi bir tutulabilir mi? Fuzuli’nin, Şeyh Galib’in, Fikret’in, Haşim’in, Cahit Sıtkı’nın şiirlerinde herhangi bir kimsenin ulaşamayacağı bir ifade kudreti vardır.

Namık Kemal bir yazısında, “Edebiyatsız millet dilsiz insan kabilindendir.” der.

8. Okuduğunuz metnin yazılış amacını, konusunu, anlatım özelliklerini göz önünde bulundurarak türü ile ilgili çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: Metnin yazılış amacı denemedir. Yazar kendi görüşlerini serbest bir şekilde okuruyla paylaşmaktadır.

9. Metinde yazarın yorumunu yansıtan cümleler ile doğrudan bilgi içeren cümlelere örnekler bulup bunları aşağıdaki şemalara yazınız.

  • Cevap:

Yorum Cümleleri

  • Cevap: Gerçekten de edebiyatları milletlerin dili saymak doğru bir görüştür.

Bilgi İçeren Cümleler

  • Cevap:Namık Kemal bir yazısında, “Edebiyatsız millet dilsiz insan kabilindendir.” der.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Hazırlık Ders Kitabı Sayfa 24 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
angry
2
unlike
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!