Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 42 (MESEM)

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 42 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 42 (MESEM)

4. Hikâyenin olay örgüsünü aşağıdaki noktalı yerlere yazınız.

  • Cevap:

a) Yazarın gazete dağıtıcısı çocukla tanışması
b) Çocuğun hayatı hakkında bilgilerin sunulması
c) Çocuğun okumak istediğini anlatıcıya anlatması
Ç)  Çocuğun gazete satış işini nasıl yaptığının anlatılması
d)  Çocuğun adamın ısrarı ile ilaç parası alması
e) Çocuğun ilaç parasını taksit taksit ödemesi
f) Son borcu çocuğun kardeşinin getirmesi çünkü çocuğun ölmesi

5. Hikâyenin gerilimini artıran ve merak uyandıran bölümü neresidir? Neden?

  • Cevap: Gerilimi arttıran ve okurken en çok merak ettiren kısım bütün parayı ödeyen çocuğun son kalan 50 kuruşu getirmemesidir. Hem anlatıcı hem okur çocuğun neden parayı getirmediğini merak eder.

6. Aşağıdaki bölümde kullanılan bakış açısını belirleyiniz.

Sonraları borcu iki liraya indi, bir liraya, daha sonra da elli kuruşa. En son gün gelir, iki gazetemi verirse borcunu ödemiş oluyordu ki gelmedi. Şaştım. Neden gelmemişti? Elli kuruşumun üstüne yatabileceği aklımın kıyısından bile geçmiyordu.

  • Cevap: Birinci tekil kahraman bakış açısı kullanılmıştır.

7. Hikâyeden alınan aşağıdaki paragrafta hangi anlatım biçimlerinin kullanıldığını belirleyiniz.

Sabahın dördünde yazı makinemin başına geçtiğim için, bu ses, bu kara, yağmura, ayaza kafa tutan, bu canlı, bu pırıl pırıl ses beni yazı makinemin başında bulurdu. Gazete paralarını akşamdan masamın kıyısına koyduğum için, bekletmez, koşardım sokak kapısına. Gazetelerimi önceden hazırlamış olurdu. Uzatır, paraları alır, saymaya filan lüzum görmeden cebine atar, donmuş burnu buhar kazanı gibi tüterek uzaklaşırken, canlı, yaşam dolu sesiyle sokağı gene neşelendirirdi:

  • Cevap: Betimleme ve öyküleme ağırlıklı anlatım biçimlerinden faydalanılmıştır.

8. Hikâyedeki toplumsal sorunlarla ilgili ne düşünüyorsunuz? Bu sorunlar günümüzde de yaşanıyor mu? Tartışınız.

  • Cevap: Hikayede Dünya durdukça değişmeyecek olan gelir adaletsizliği, yoksulluk ve ne yazık ki çocuk işçiler gibi konular işlenmektedir. Bu sorunlar ne yazık ki hala vardır.

9. Gazete dağıtıcısı çocuğun yaşam koşulları ve kişiliği ile ilgili neler söylenebilir? Gazete dağıtıcısı çocuk ailesinden nasıl bir terbiye almıştır?

  • Cevap: Çocuk karakterlidir. Güvenilir ve borcuna sadık bir kişidir. Ailesinden doğru terbiye almıştır. Gerçi babası gibi olmak istememektedir. Ama babaannesi onlara çok iyi bir ahlaki eğitim vermiştir.

10. Aşağıda Haldun Taner’in Orhan Kemal’in hikâyeciliği ile ilgili görüşleri verilmiştir. Siz de “Elli Kuruş” adlı hikâyeden Haldun Taner’in görüşlerini destekleyen örnek cümleler bulunuz.

Haldun Taner, Orhan Kemal’in hikâyeciliğini şöyle özetlemektedir: Akıcı, zorlamasız, açık anlatımlı bir üslubu vardı. Karakterleri en can alacak yerlerinden yakalar, verirdi. Kişilerini hep bir aile ilişkisi içinde yansıtmayı âdet edinmişti. Diyalogları hayattan alınmış gibi doğal ve canlı idi.

  • Cevap: “Acımak lazım ama olmaz ki. Baba. Anneme sordum, canı çıksın, dedi. Haminnem ateş püskürdü. Fakat olmaz, dedim kardeşime. Annemle haminnemden habersiz…” “İçlerine çökük gözleri, fırlak elmacıkkemikleri, solgun derisinin donukluğuyla yüzüme öyle bir baktı ki: “Öksürük ilacını al diye…” “Anladım ama, siz benim neyimsiniz? Karşılığında benden ne isteyeceksiniz?”

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 42 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!