Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Fizik

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 273

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 273 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 273

OKUMA PARÇASI

İBNÜ’L HEYSEM (965-1039)

İslâm uygarlığının Klasik Dönemi’nde yetişmiş büyük bilgin ve düşünürlerin en önemlilerinden biridir. Batı’da Alhazen olarak tanınan İbnü’l-Heysem; özellikle fizik, optik, astronomi ve matematik konularında, döneminin genel anlamda sağlamış olduğu siyasi ve ekonomik üstünlüğe bağlı olarak parlak başarılar sergilemiş, bundan dolayı da Batı ve Doğu kültür kuşaklarında haklı bir ün elde etmiştir.

İbnü’l Heysem Kitâb el-Menâzır isimli eserinde ışığın bir doğru boyunca yayıldığına ayrıntılarıyla değinmiştir. Bunun için bir dizi deney yapan İbnü’l-Heysem, öncelikle karanlık bir odaya bir delik aracılığıyla giren ışık örneğini ele almıştır. Yaptığı deney ile ilgili bilgileri kendi eserinde aşağıdaki cümlelerle ifade etmiştir. “Güneş, Ay ya da ateş ışığı karanlık bir odaya orta büyüklükte bir delikten girdiğinde odada toz parçacıkları varsa ve bu parçacıklar havaya yayılmış durumdaysa delik aracılığıyla giren ışık, havaya karışmış bulunan toz parçacıkları üzerinde, zeminde ve deliğin karşısındaki duvar üzerinde oldukça belirgin bir şekilde görülür ve odada bulunan kimse delikten zemine ya da deliğin tam karşısındaki duvara gelen ışığın doğrusal çizgilerde yayıldığını görür.” İbnü’l Heysem görme ve renk olayına da değinerek bunun gözden cisme giden herhangi bir şeyle değil cisimlerden gelen ya da yansıyan ışık sayesinde gerçekleştiğini söyler. “Göz parlak bir nesneye, bir renge ya da ışığa uzun süre bakarsa acı duymaktadır; mademki dışarıdan etki almak acının doğasıdır, öyleyse görsel süreçte gözün dış bir etkinin alıcısı olduğu açıktır. Böyle bir durumda gözden nesneye doğru bir şeylerin gittiğini varsa- yamayız. Tam aksine, nesneden göze doğru bir şeylerin geldiğini varsaymak daha tutarlıdır. Çünkü acı ancak dış bir etkenin sonucu olarak ortaya çıkıyorsa o zaman göze acı veren ışık gözden çıkıyor olamaz.”
İbnü’l-Heysem’e göre, ışık saydam nesnelerde çok büyük bir hızla hareket eder ve hızı az yoğun olan ortamlarda çok yoğun ortamlara göre daha fazladır. Bütün saydam nesneler yoğunlukları oranında ışığın hareketine karşı koyarlar. Daha fazla yoğunluk daha fazla direnç demektir. Ancak, bu direnç, hareketi bütünüyle etkisiz hale getirecek kadar fazla değilse, o zaman harekette yalnızca zayıflama söz konusu olur. Bu gözlemleri sonucunda İbnü’l-Heysem, ışığın geçmesine izin veren saydam ve geçişi engelleyen saydam olmayan (opak) ortamlarda hızın azaldığını, opaklığın arttığı oranda da ışığın normale doğru büküldüğünü belirleyebilmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 273 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları

Deprecated: usort(): Returning bool from comparison function is deprecated, return an integer less than, equal to, or greater than zero in /home/evvelcevap.com/public_html/wp-content/plugins/mk-reaction-v2a/inc/class-reactions.php on line 228
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!