Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fen Lisesi Kimya

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54

“12. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 54 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54

1.5.2. Elektrolizin Nicel Yorumu

Elektroliz süresince galvanik hücrelerde olduğu gibi anotta yükseltgenme, katotta indirgenme meydana gelir. Tuz eriyikleri elektroliz edildiğinde anotta gaz çıkışı meydana gelirken katotta metal birikimi olur. Örneğin NaCl tuzu eriyiği elektroliz edildiğinde anotta Cl- iyonları Cl2 gazına yükseltgenirken katotta Na+ iyonları Na katısına indirgenir.

Michael Faraday (Maykıl Faraday), bir elektrolitik hücreden akım geçmesi hâlinde elektrotlarda açığa çıkan madde miktarlarının elektroliz devresinden geçen akım miktarı ile doğru orantılı olduğunu bulmuştur. Bu yasaya Faraday’ın Birinci Elektroliz Yasası denir.

Elektriksel yük miktarı (Q) = Akım şiddeti (I) x zaman (t) şeklinde formüle edilir. Elektriksel yükün birimi coulomb (kulon), akım şiddeti birimi amper, zaman birimi ise saniyedir. 1 mol elektron geçişi esnasında elektrik devresinden yaklaşık 96 500 C (kulon) elektrik yükü geçmiş olur. Bu sayı Faraday sabiti olarak bilinir ve 1 faradaylık (F) yük şeklinde adlandırılır. Başka bir ifadeyle 6,24.1018 tane elektron 1 coulomba eşittir veya elektrolitik bir hücrenin katodunda 1,118 mg gümüşü ayıran elektrik miktarı 1 coulombdur.

Örnek

İçinde bakır(II) sülfat (CuSO4) çözeltisi bulunan bir elektroliz devresinden 0,2 mol elektron geçtiğinde katotta kaç gram Cu(k) birikir? (Cu: 63,5 g/mol)

Çözüm

Katotta Cu2+ iyonları Cu katısına indirgenir. Katot yarı tepkime denklemi şu şekilde olur:
Cu2+ +2e- Cu(k)
Katot tepkimesine göre 1 mol bakır katısı oluşması için devreden 2 mol elektron geçmesi gerekir. Devreden 0,2 mol elektron geçtiğinde katotta 0,1 mol Cu katısı birikir. Oluşan bakırın kütlesi şu şekilde hesaplanır:

Alıştırma

İçinde Al2O3 sıvısı bulunan bir elektroliz devresinden 28 950 coulomb yük geçmektedir. Bu durumda

a) Katotta kaç gram alüminyum birikir?

  • Cevap: 2,7 gram alüminyum

b) Anotta açığa çıkan oksijen gazının normal şartlar altındaki hacmi kaç litredir? (Al=27 g/mol)

  • Cevap: 1,68 litre

12. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları

Deprecated: usort(): Returning bool from comparison function is deprecated, return an integer less than, equal to, or greater than zero in /home/evvelcevap.com/public_html/wp-content/plugins/mk-reaction-v2a/inc/class-reactions.php on line 228
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!