Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 80

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 80 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 80

(…)
Celil ismi birkaç gün içinde unutuluvermişti. Bense bu mahzun gözlü arkadaşımı ne Zemberek ne de Celil diye çağırabiliyordum. Celil diyemiyordum çünkü bütün sınıf “Zemberek” diyordu. Gene aynı sebepten “Zemberek” diye çağıramıyordum.
Başkaları onu bu isimle çağırırken o hiç kızmış görünmeden başını eğiyor, birinci çağrılışta kasten bakmıyor, fakat ikinci ve üçüncü çağırılışın da öfkesiz, fakat istikrahla dolu dönüyor, cevap vermiyordu.
Son mütalaada idik, o bir aralık yanımdan kalkmış, bir arkadaşına ders anlatmaya gitmişti. Sıranın önünde bu mütalaanın başından beri yazıp çizdiği, nihayet temize çekilmiş, mektup duruyordu. Ayıp bir şey yaptığımı bile bile mektubu, sanki arkadaşım yerinde imiş gibi mektuba el sürmeden yan gözle okudum:
“Muhterem Babacığım,
Göndermiş olduğunuz 8 tarihli mektubu aldım. Ne kadar memnun oldum, tahmin edemezsiniz. Burada havalar çok iyi gidiyordu. Fakat, dün birdenbire gökyüzü bulutlarla kapandı. Bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyor. Bu yağmurdan sonra ‘Nilüfer’ ovası çok güzelleşirmiş. Penceremden bütün ova gözüküyor. Sabahleyin bir deniz gibi üstünü sis kaplayan bu manzara, bana her zaman Gemlik’i hatırlatıyor -arkadaşım Gemlikliydi- sizleri çok göreceğim geldi. Derslerime dediğiniz gibi muntazaman çalışmaktayım. Sonra babacığım, darılmazsanız size bir şey daha söyleyeceğim: Bana mektebe gelirken vermiş olduğunuz saat kırıldı.
Hani içindeki demirden şey… Nasıl derler hani, o içindeki kıvır kıvır çelik şey. İşte o kırıldı. Bu hafta oraya giden olursa göndereceğim. Mektepte saat dolu babacığım. Saatin ne lüzumu var!.. Siz yaptırır, kullanırsınız. Annemin ve sizin ellerinizden öper, hayır dualarınızı beklerim, babacığım.
Oğlunuz: Celil” (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.) Sait Faik Abasıyanık, Şahmerdan, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 2019.

1. Size göre yazar, bu hikâyede vermek istediği mesajı aktarmada başarılı mıdır? Görüşünüzü gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Yazarın bu hikâyede vermek istediği mesaj insanlarla dalga geçmememiz ve onlara hoşlanmayacakları lakaplar takmamamız gerektiğidir. Yazar bu mesajı başarılı bir şekilde vermiştir.

2. Celil’in yerinde siz olsaydınız arkadaşlarınıza tepkiniz nasıl olurdu? Size göre yazar, hikâyenin kahramanı Celil’in tepkisini ortaya koymada başarılı mıdır? Görüşünüzü gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Arkadaşlarıma tepkim çok sert olurdu. Hatta onlarla kavga etmeyi bile düşünebilirdim. Ancak Celil içe kapanık ve pasif bir kişiliğe sahip olduğundan tepkisi de çok naif olmuştur. Yazar bu konuda başarılıdır.

3. Hikâyenin son kısmında yer verilen mektup olmasaydı verilen mesajı anlamak daha kolay mı, yoksa daha zor mu olurdu? Gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Son kısımdaki mektup hikâyenin kahramanı Celil’in duygularını, yaşadığı üzüntünün boyutlarını daha iyi anlamamızı sağlamaktadır. Mektup olmasaydı hikâyenin mesajını anlamamız daha zor olacaktı.

4. Bu hikâyeyi, okuması için arkadaşınıza tavsiye eder misiniz? Niçin?

  • Cevap: Bu hikâyeyi, hikâyenin vermek istediği mesajın güzelliği ve yazarın bunu ortaya koymadaki başarısı nedeniyle arkadaşlarıma tavsiye ederdim.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 80 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!