Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 74

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 74 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 74

3. Bir kazada uyluk kemiği kırılan bir bireyin yaklaşık iki aylık süre boyunca bacağının alçıya alınması gerekmiştir. Belirtilen süre sonunda alçı çıktıktan soma bacağının üzerine basmakta zorlanmış ve fizik tedavi alması gerekmiştir. Bu kişinin basmasını ve yürümesini zorlaştıran etkenler neler olabilir?

  • Cevap: Vücudumuz çalışmayan organın kan dolaşmamı yavaşlatır. Bu sebeple alçıda kalan bacak hareketsiz bırakıldığı için dokuların beslenmesi olumsuz etkilenmiş, dokular zayıflamıştır.

Aşağıda metinde yer alan bilgilen kullanarak verilen deney tasarısını inceleyiniz.

Yer çekimsiz ortamda bulunan bir astronot ile onun Dünyadaki ikizinin kas ve kemik dokularında değişim olup olmadığını araştırmak için bir çalışma yapılmıştır. Çalışma basamakları şu şekildedir:
– Her ikisi de aynı süre boyunca takip edilecek (2 ay).
– Her ikisine de Ca ve D vitamini takviyesi sağlanacak.
– İkisi de günlük olarak 2 saat boyunca aynı tempoda egzersiz yapacaklardır.
Süre sonunda Dünyaya dönen astronot ve ikiz kardeşinin kandaki Ca ve D vitamini seviyeleri ile kas ve kemik yoğunlukları ölçülmüştür.
Sonuçlar: Astronotun boyunda uzama olurken pilot kardeşinin boyunda bir değişim olmamıştır. Astronotun kas ve kemik dokusunda %3 oranında azalma olurken pilotun kas ve kemik dokusunda azalma olmamıştır.

4. Bu deneydeki bağımlı ve bağımsız değişkenler nelerdir?

  • Cevap: Bağımlı değişken: Kandaki Ca ve D vitaminleri ile kas ve kemik yoğunlukları yani iki birey arasındaki araştırılan farklılıklardır. Bağımsız değişken: Yer çekimi

5. Çalışmada dikkate alınması gereken bazı çevresel faktörler belirtilmemiştir. Bunlar sizce ne olabilir?

  • Cevap: Güneş ışığı. D vitamini seviyesi için ikisinin de aynı miktarda güneş ışığına maruz kalmaları gerektiği belirtilmemiştir.

6. Astronotun boyu uzadığı hâlde kas ve kemik yoğunluğundaki azalmanın sebepleri ne olabilir?

  • Cevap: Yer çekimi, kas ve kemiklere belli bir etki uygular. Bu dokular da yer çekimine direnç gösterir. Yer çekimsiz ortamda omurgaya yapılan baskı azalır. Omurlar arasındaki eklemler açılır. Boyda biraz uzama olur. Yer çekimsiz ortamda bu direnci göstermeyen dokular yeterince çalışamaz. Apıca kan dolaşımı bu ortamda dünyadaki gibi bacaklara doğru değil yukarı doğru baskın olur. Bu da kas ve kemiklerin zayıflamasında etkilidir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 74 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları

Deprecated: usort(): Returning bool from comparison function is deprecated, return an integer less than, equal to, or greater than zero in /home/evvelcevap.com/public_html/wp-content/plugins/mk-reaction-v2a/inc/class-reactions.php on line 228
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!