Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 23

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 23 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 23

DNA replikasyonu ile ilgili aşağıda verilen metni okuyup görseli inceleyiniz. Ön bilgilerinizden de yararlanarak soruları cevaplayınız.

Canlılarda bulunan kalıtsal özelliklerin tümü DNA molekülünde saklıdır. Sağlıklı hücreler bölündüğü zaman hücrelerde bulunan kalıtsal özellikler hiçbir değişikliğe uğramadan yavru hücrelere eşit olarak aktarılır. DNA’nın eşlenerek kendi kopyasını oluşturmasına replikasyon adı verilir. Hücrede DNA replikasyonu interfazm S evresinde gerçekleşir. 1958 yılında Matthew Meselson ve Franklin Stahl, bakterilerin gelişme ortamlarına azot atomunun bir izotopunu ekleyerek deneyler yapmışlardır. Bir DNA’nın her iki ipliğindeki azotların kütle numarası 14 (14N14N) ise buna normal azotlu DNA; 15 (15N15N) ise ağır azotlu DNA; birinin kütle numarası 14, diğerinin 15 (14N15N) ise melez DNA denir. Bu DNA’lar santrifüj ağır DNA’lar dibe çöker, melez DNA’lar ortada, hafif DNA’lar ise en üstte bantlaşma gösterir.

DNA eşlenmesinin nasıl gerçekleştiğini ispatlamak için Meselson ve Stahl tarafından deneyler yapılarak farklı modeller test edilmiştir. Bu deneyler sonucunda

DNA’nm her iki ipliğinin de kendini eşleyerek yeni birer iplik oluşturduğu “yan korunumlu (semikonservatif) eşlenme” modelinin doğruluğu ispatlanmıştır.
DNA replikasyonu sırasında bazı enzimler görev alır. Bunlar DNA helikaz, DNA polimeraz ve DNA ligazdır. DNA replikasyonu aşağıdaki görselde şematize edilmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 23 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!