Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 153

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 153 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 153

Aşağıda verilen görsel ve metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Su ve inorganik maddeler bitki kökleri tarafından topraktan alınıp yapraklara doğru ksilemle taşınırken fotosentez sonucu üretilen şekerler, yapraktan köklere doğru ya da köklerde depolanmış şeker sindirilerek köklerden diğer organlara doğru floemle taşınmaktadır. Şekerler sadece kullanılmak üzere büyüyen gövde ve kök uçlarına taşınmakla kalmaz, aynı zamanda meyve, tohum, sap ve kök depo parankiması gibi depolama bölgelerine de taşınır. Floemde maddelerin nasıl taşındığıyla ilgili birçok hipotez öne sürülse de ilk kez 1927’de Alman bitki fizyologu Ernst Münch tarafından ortaya atılan ve o günden bu yana yeni bilgilerle güncellenen, kalburlu borularda uzun mesafeli organik besin taşınmasını açıklayan basınç akış hipotezi, en çok kabul gören hipotez olmuştur.
Floemin öz suyunun analizi sonucunda %10 – 25 kuru madde içerdiği ve bunun da çoğu bitkide %90’dan fazlasının şeker ve genelde sükroz olduğu tespit edilmiştir. Buna ek olarak amino asitler, çeşitli protein ve RNA’lar, bazı hormonlar ve magnezyum, fosfat, potasyum ve klor gibi inorganik çözünür maddeler de floemde taşınmaktadır.

1. Bakla bitkisinin bir yaprağı radyoaktif karbon taşıyan karbondioksit gazına maruz bırakılmış ve daha sonra bu radyoaktif karbon atomu önce bitkinin gövdesinde floemde daha sonra bitkinin köklerinde nişasta içerisinde tespit edilmiştir. Radyoaktif karbonun bitkinin köklerinde nişasta molekülünde görülmesini nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Bitkinin yaprağında fotosentez gerçekleşmiş ve karbondioksit glikoz sentezinde kullanılmıştır. Daha sonra glikoz gövdede bulunan iletim demetleriyle köklere taşınmış, burada glikozun depo şekli olan nişastaya çevrilmiştir. Bu deney bize kesin olarak şekerin floemle taşındığını göstermektedir.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 153 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!