Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 63

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 63 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 63

Aşağıda verilen metin ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Kütle çekim kuvveti, kütlelerin birbirine uyguladığı 4 temel kuvvetten en zayıf olanıdır. Atom altı parçacık seviyesinde belirgin bir etkisi olmamasına rağmen, astronomik cisimlerin şekillerinin oluşumunda ve yörüngelerinin belirlenmesinde önemli rol oynar. Ayrıca Ay’ın ve yapay uyduların dolanım hareketinin sebebi de kütle çekim kuvvetidir. Kütle çekim kuvveti kütlelerin çarpımıyla doğru orantılı, aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılıdır.

Kütle çekim kuvveti aşağıda belirtildiği şekilde ifade edilir. Buradaki G değeri evrensel çekim sabitidir.

1. Dünya ile Güneş arasındaki çekim kuvvetinin büyüklüğü F kadardır. Dünya’nın kütlesi şimdiki kütlesinin 4 katı, Dünya ile Güneş arasındaki uzaklık şu anki uzaklığın 2 katı olsaydı birbirlerine uyguladıkları çekim kuvvetinin büyüklüğünün kaç F olduğunu hesaplayınız.

  • Cevap:

2. a) Gelgit olayının gerçekleşmesinin sebebi nedir?

  • Cevap: Gelgit olayı Dünya ile Ay arasındaki kütle çekim kuvveti sayesinde gerçekleşir. Ay ve Güneş’in Dünya üzerinde oluşturdukları kütle çekim kuvveti nedeniyle deniz ya da okyanus suyu yükselir. Bir süre sonra da eski hâline gelir.

b) Eğer Ayda deniz olsaydı aynı olay gerçekleşir miydi? Nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Ay’da deniz olsaydı gelgit olayı Ay’da da gerçekleşirdi. Çünkü Dünya da Ay’a aynı büyüklükte kütle çekim kuvveti uygulardı.

3. Kütle çekim kuvveti olmasaydı Dünya’nın yüzeyindeki cisimlere ne olurdu? Açıklayınız.

  • Cevap: İpe bağlı bir cismi başımızın etrafında nasıl döndürebiliyorsak dünya da benzer şekilde ve hızla dönmektedir. Kütle çekim kuvvetini ortadan kaldırmak, ipi bırakmaya benzer. Bu
    durumda atmosfer, okyanuslar vb. uzaya fırlayacak ve uzayda kaybolacaktır.

4. Ekvator bölgesinden Güney Kutbu’na gidilirse üzerimize etki eden kütle çekim kuvveti nasıl değişir? Açıklayınız.

  • Cevap: Dünya kutuplardan basık olduğu için Ekvator bölgesindeki yarıçapın büyüklüğü kutup bölgelerine oranla daha fazladır. Bu nedenle Ekvator bölgesindeki kütle çekim kuvveti kutup
    bölgelerine göre daha azdır. Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe kütle çekim kuvveti artar.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 63 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!