Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 162

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 162 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 162

2. Y grubu araştırmacıları incelemelerini deneysel sonuçlarla pekiştirmek için ilk sıcaklıkları aynı olan, demirden yapılmış, özdeş A, B ve C levhalarını aynı ısıtıcılarla farklı sürelerde ısıtarak ışımaları gözlemlemiş ve dalga boyunun ışık şiddetine bağlı değişimini ölçmüşlerdir. Bunun için A levhasını 20 dakika, B levhasını 14 dakika ve C levhasını 6 dakika boyunca ısıtmışlardır. Deney sonunda A levhasının maksimum şiddette ışıma yaptığı dalga boyunun en küçük olduğunu, C levhasından yapılan ışımanın dalga boyunun ise en büyük olduğunu ölçmüşlerdir. Buna göre maksimum şiddetteki ışıma dalga boyunun sıcaklıkla nasıl değiştiğini açıklayınız.

  • Cevap: Levhalar özdeş ve ilk sıcaklıkları aynı olduğundan daha uzun süre ısıtılan A levhasının sıcaklığı en büyük olur. Bu durumda sıcaklıklar Ta > TB > Tc olarak sıralanır. Deneyde A levhasının sıcaklığı en büyük olmasına rağmen maksimum şiddetteki ışıma dalga boyu en küçük olduğuna göre sıcaklık ile ışıma dalga boyu ters orantılı olarak değişmektedir.

3. A, B ve C levhalarına ait ışıma şiddeti-dalga boyu grafiklerini, ilk yönergedeki argümanlarla deney sonuçlarını birleştirerek çiziniz. Grafiğin altında kalan alan ışıma gücünü verdiğine göre hangi levhanın ışıma gücünün en büyük olduğunu yorumlayınız.

  • Cevap: Grafikler çizildiğinde en büyük alan, A levhasına ait grafiğin altında kalan alandır. Dolayısıyla bu levhanın yaptığı ışımanın gücü en büyüktür.

4. Deneyde B levhasının yaptığı ışımanın rengi sarı ise A ve C levhalarının yaptıkları ışımaların renklerinin neler olabileceğini görünür bölge spektrometresini düşünerek açıklayınız. Çok yüksek ya da çok düşük sıcaklıklarda ışıma renginin görünmeyeceği durumları yorumlayınız.

  • Cevap:

Görünür bölgede ışığın rengi “kırmızı-turuncu-sarı-yeşil-mavi-mor” şeklinde ilerlerken kırmızıdan mora doğru dalga boyu küçülmektedir. Deneyden B’nin dalga boyu, A ile C arasında değer almaktadır. A en küçük, c en büyük dalga boyuna sahiptir. Buna göre B sarı renkte ışıma yaparsa A: Yeşil, mavi ve mor renkli ışımalardan birini yapabilir.

C: Kırmızı ya da turuncu renkli ışımalardan birini yapabilir. Sıcaklık değeri çok yüksek ya da çok küçük olduğunda ışıma dalga boyu insan gözünün görme sınırlarının dışında olursa ışıma algılanmaz.

Konu ile ilgili bilgiler için bk. MEB Ortaöğretim Fizik 12 Ders Kitabı, Sayfa 199-202.

12. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 162 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!