Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 94 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları Tuna Matbaacılık

6- Kontrol çaprazlaması nedir? Bu yöntemin genetik çalışmaları, hayvan ve bitki üreticiliği bakımından yararları nedir?

  • Cevap: Baskın fenotipli olduğunu bildiğimiz fakat genotipini bilmediğimiz bir bireyin genotipini bulmak için yaptığımız çaprazlamaya kontrol çaprazlama denir. Kontrol çaprazlaması genotipi kesin olarak bilinmeyen genlerde kullanılan bir yöntemdir ve hayvancılık, bitki yetiştiriciliği gibi farklı alanlarda çok işe yarar. Kontrol çaprazlamasıyla bireylerin baskın veya çekinik, homozigot ya da heterozigot gen yapısına sahip olma durumları ortaya çıkar ve bu durumda oluşacak yeni nesillerdeki gen aktarımı da tahmin edilir. Böylece çiçek ve bitki yetiştiriciliği ve hayvancılık gibi alanlarda, yeni nesil bireylerin gen yapıları da daha sağlıklı bir şekilde belirlenebilir. Hayvan ve bitki ıslahında kullanılan kontrol çaprazlamasıyla, zayıf gen yapısına sahip birey oluşumu engellenir ve daha sağlıklı yeni nesil canlılar elde edilir.

7- Mendel ilkelerinin açıklamada yetersiz kaldığı durumlara örnekler veriniz.

  • Cevap: Mendel’in çalışmaları klasik genetik olayları açıklamakta çok başarılı olmakla birlikte, bazı kavramları (örneğin eşey üzerinden aktarılan özellikleri) açıklamakta yetersiz kalmıştır. Bu nedenle modern genetik üzerine çalışmalar yapılmıştır.

8- Bazı kalıtsal hastalıkların erkek ve dişi bireylerde farklı şekilde kalıtılmasının nedeni nedir?

  • Cevap: Bu durum evebeynlerin kromozomlarıyla ilgilidir. Annedeki X e bağlı bir kalıtsal hastalık çocukta erkek çocukta görülmeyebilir, bunun nedeni cinsiyetin XY olmasıdır. Ancak bu kalıtsal hastalığın dişi cinsiyette ortaya çıkması kesindir. Çünkü XX kromozoma sahip olacağından dişi bireye bu kalıtsal hastalık aktarılır.

9. Akraba evliliklerinin sakıncaları nelerdir?

  • Cevap: Kan bağı bulunan insanların aynı geni taşıma ihtimali oldukça yüksektir. Benzer genler bebeğe aktarıldığında birçok farklı genetik hastalık ortaya çıkabilir. Akraba evliliği yapanların doğacak çocuklarının; hemofili, renk körlüğü, görme ve işitme engelli, bedensel uzuvlardan engelli, zeka geriliği, kalp rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa sahip olması çok büyük bir olasılıktır.

10- Bireylerin ve dolayısıyla popülasyonların sahip olduğu genetik çeşitliliğin türün devamı açısından yararları nelerdir?

  • Cevap: Genetik çeşitlilik, bir biyolojik çeşitlilik düzeyi olup bir türün gen havuzundaki genetik özelliklerinin toplam sayısını gösterir. Genetik çeşitlilik, çeşitlenen genetik özelliklerin eğilimini tanımlayan genetik değişkenlik terimi ile aynı şey olmayıp bundan ayrılır. Genetik çeşitlilik, popülasyonların değişen çevrelerine uyum sağlamalarına olanak tanır. Daha fazla varyasyon ve genetik çeşitlilik sayesinde, popülasyondaki bazı bireyler, çevre için uygun olan alel varyasonlarına sahip olurlar. Bu bireylerin, aynı alelleri taşıyan döller vererek hayatta kalma olasılığı daha yüksektir. Bu bireylerin başarılı olmaları sonucu popülasyon, daha fazla nesille süre gelmeye devam edecektir.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 94 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları

Deprecated: usort(): Returning bool from comparison function is deprecated, return an integer less than, equal to, or greater than zero in /home/evvelcevap.com/public_html/wp-content/plugins/mk-reaction-v2a/inc/class-reactions.php on line 228
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
25
love
23
angry
20
clap
14
unlike
9
confused
8
sad
6
happy

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!