Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 17

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 17 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 17

1.3. ASTRONOMİNİN ALT DALLARI

NEMRUT DAĞI HEYKELLERİ

Adıyaman ilimizin Nemrut Dağı zirvesinde 2000 yıl önce yaşamış bir medeniyet olan Kommagene Krallığından kalan önemli bir kalıntı vardır. Yaklaşık 1,75 m yüksekliğinde ve 2,40 m enindeki levha sağa doğru dönerek yürüyen bir aslanı (Görsel 1.15) göstermektedir. Kum taşından yapılmış aslan kabartmasının üzerindeki ay ve yıldızlar, onu çevredeki diğer kalıntı ve heykellerden ayırmaktadır. Aslanın vücudu çok sayıda yıldızla bezenmiştir, boynunda bir hilal vardır. 8 ışınla ka- rakterize edilmiş küçük yıldızlardan farklı olarak aslanın üzerinde sıralanan üç büyük yıldız şekli 16 ışınlıdır ve yapılan araştırmalarda bunların yıldız değil “Jüpiter, Merkür ve Mars” gezegenleri olduğu belirlenmiştir. Heykel ilk olarak arkeologlar tarafından 1882 yılında keşfedilmiştir. Bu aslanlı heykel, yıldız konumlarını gösteren dünyanın en eski kalıntısı ve çizimi olarak kabul edilmektedir.

Arkeoastronomi alanında yapılan çalışmalar sonucu yıldızların konumları “Ay, Mars, Merkür ve Jüpiter” gezegenlerinin birbirleriyle yaptığı açılar göz önünde bulundurulduğunda bu duruma uyan en uygun tarihin milattan önce 98 yılının 17 Temmuz’u olduğu hesap edilmiştir.

Astronomi her bilim ile ilgilidir. Astronomi verilerinin değerlendirilmesi sırasında matematik, fizik, kimya ve biyolojiden; gözlemevlerinin yerlerinin tespit edilmesi sırasında da coğrafya ve meteoroloji bilimlerinden yararlanılır.

Astronomideki gelişmeler sonucu roket, uydu, uzay gemisi ve uzay seyahati çalışmaları hız kazanmıştır. Ülkeler bilim, teknik ve ekonomik güçlerini birleştirerek kısa zamanda verimli çalışmalar yapabilmek için birlikte çalışmayı benimsemiştir. Bu birleşmeden sonra geniş ölçüde bilgi birikimi oluşmuştur. Konuları gruplara ayırarak çalışma yapmanın gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Astronomi çok geniş bir çalışma alanına sahip olup aşağıda belirtilen alt dallara ayrılabilir:

Astrofizik: Gök cisimlerinin fiziksel yapıları yanında gerek gök cisimleri ve gerek yıldızlar arası ortamdaki madde ve ışınım arasındaki etkileşimler ile ilgilenir.
Astromatematik: Çekim kuvveti altındaki gök cisimlerinin yörüngelerinin hesaplanması, gözlemsel verilerin sayısal olarak değerlendirilmesini konu edinir.
Astrokimya: Gök cisimlerinin ve yıldızlar arası ortamın kimyasal yapısı ile ilgilenir.
Astrobiyoloji: Evrenin herhangi bir yerindeki canlı yaşamın oluşumu ve gelişimi ile ilgilenir.
Arkeoastronomi: Eski çağlardaki astronomi hakkında fikir sahibi olabilmek için arkeolojik kalıntılar üzerinde yapılan çalışmaları kapsar.
Astrojeoloji: Güneş sistemindeki gezegenlerin, gök taşlarının ve diğer cisimlerin yapıları, oluşum ve gelişimini konu edinir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 17 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!