Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 254

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Sayfa 254 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 254

Glasnost ve perestroyka ile öteki dünyada bir devrim meydana geldi. Bu öyle bir devrimdi ki öteki dünyada var olanı yerle yeksan etmekle kalmadı, bizim dünyamızı da değiştirdi. Devletler kurulup devletler yıkıldı. Devlet rejimleri ve siyasi ideolojiler değişime uğradı. İki kutuplu dünya tek bir devletin jandarmalığının uygulandığı alana dönüştü ve kapitalizm zaferini ilan etti. Tüm bunlar farklı tehdit ve düşman algılamalarının oluştuğu, mazlum milletlerin daha da ezildiği yeni bir dünyanın inşasına yol açtı. Kurulan bu çarpık düzende dünyanın beşten büyük olduğu sorgulamalarının yapıldığı, daha adil ve eşit yaşamın olduğuna inanılan ideal dünyaya açılan bir kapı aralandı.

Metinde bir yazarın glasnost ve perestroyka hakkındaki görüşleri verilmektedir. Bu görüşlerden yola çıkarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

9. Bu yazar “bizim dünya” diyerek kendisini hangi tarafta görmektedir?

  • Cevap: Aslında yazar “bizim dünya” diyerek toplumun, okuyucunun iç dünyasını göstermek, düşünce çemberini belirtmek istemiştir. Ya da bir düşüncem çerçevesinde hepimizin yaşadığı somut dünyadan bahsetmekte. Son olarak bence yazar ayrıca siyasi veya demokrasi dünyasından bahsetmekte. Çünkü yazının devamını okursak eşitlik düşüncesini kullanarak demokrasiye gönderme yaptığını görebiliriz.

10. “Öteki dünya” tabiri ile ne kastedilmektedir?

  • Cevap: Bu yazıda yazar “öteki dünya” ile Batı’yı temsil etmekte. Derinlemesine bakarsak yazıya devrimler ile bahsedilen “öteki dünya” demokrasinin olduğu, herkesin eşit sayıldığı bir yer. Aslında bakarsak bu durumu geçmişte direkt olarak gözlemlememiştik. Fakat baktığımızda yavaş yavaşta olsa önceden Batı’da eşitlik unsurunda diğer ülkelere kıyasla daha erken bir girişim bulunmuştur.

11. “Dünya beşten büyüktür.” ifadesi ile ne kastedilmektedir?

  • Cevap: Burada yazar Dünya’yı elinin altına almış olan beş ana ülkeden bahsetmekte. Yazarın burda hangi ülkeler olduğunu tam olarak söylemese de yine de orada 5 ülkenin olduğunu yansıtmaya çalışmakta. Bu kişiler Dünya’yı sömürmektedir. Yazar burada korkmamamız gerektiğini ve birleşip bu beş ana ülkeyi geçebileceğimizi bize söylemektedir.

C. Aşağıdaki soruları okuyarak doğru seçeneği işaretleyiniz.

12. Grafik değerlendirildiğinde aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A) 2002 yılı sonrasında ihracat ve ithalat hacminde artışlar yaşanmıştır.
B) 2008 ve 2009 yılları arasında ihracat ve ithalat değerlerinde düşüşler yaşanmıştır.
C) 2009 sonrasında dış ticaret açığı artmıştır.
D) 2001’den 2015’e kadar Türkiye’nin ihracatında düzenli bir artış görülmüştür.
E) 2008-2009 yılları arasında ihracat ve ithalat hacmindeki düşüş, cari açığı azaltmıştır.

  • Cevap: E

12. Sınıf Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 254 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!