
Encümen-i Şuara Hakkında Bilgi


Encümen-i Şuara Hakkında Bilgi
Encümen-i Şuara Nedir
Encümen-i Şuara Kısaca
Encümen-i Şuarâ XIX. yüzyılın ikinci yansında (1861) klasik anlayışı sürdürmek isteyen şairlerin oluşturdukları bir topluluktur. Hersekli Arif Hikmet Bey’in evinde Salı günleri toplanan gurup üyeleri, aynı şiir zevkini paylaştıktan gibi bir kısmı aynı dairede çalışan insanlardı. Encümen-i Şuarâ meclisine devam eden şairlerin amacı genç şairlere yardımcı olmak ve onları yönlendirmekti.
Encümen-i Şuarâ kadrosu, Leskofçalı Galip, Osman Şems, Mehmed Lebib, Hersekli Ârif Hikmet, Musa Kazım, İbrahim Halet Bey, Salih Nâilî, Recaizâde Celal, İrfan Paşa, Faik Bey, Ziya Bey, Mustafa İzzet ve Nâmık Kemal gibi şairlerden oluşmaktadır.
Encümen-i Şuarâ toplantılarında şiirler okunur ve şiir üzerine sohbetler yapılır. Şiirler meclisin en genç üyesi olan Namık Kemal tarafından okunur. Usta şairler bu şiirler hakkında takdir ve tenkitlerini ortaya koyarak onları yönlendirirdi.
Klasik anlayış içinde kalan bu grup şu özelliklerle öne çıkar:
Ortak şiir yazmaları Yeni tema arayışı Şiirlere başlık koymaları Nazireciliğe önem vermeleri Sebk-i Hindî ekolünü takip etmeleri Halk söyleyişlerine önem vermeleri Bir kısmında Türkçe söyleyiş arzusu “Şiir zevki itibariyle Sebk-i Hindi ekolünü takip etmeye çalışan encümenin faaliyeti Salih Nâilî’nin kaleme aldığı bir hicviye üzerine topluluktan çıkarılması, Ziya Bey (Paşa)’in mutasarrıflık için Kıbrıs’a gitmesi, Leskofçalı Galip’in Trabzon’da görevlendirilmesi, Üsküdarlı Hakkı Bey’in cinnet geçirmesi, Nâmık Kemal’in bir süre sonra Şinasî ile tanışarak yeni anlayışa yönelmesi” (Korkmaz, 2005: 48) gibi sebeplerden dolayı bu topluluk, kısa bir faaliyet sürecinden sonra dağılır