Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Sosyoloji Kavram Öğretimi Kitabı

Foucault’a göre gözetim tekniklerine neden ihtiyaç duyulmaktadır? Bunu neden eleştiriyor? “Dinamik normalleştirme” kavramı bağlamında açıklayınız.

“Foucault’a göre gözetim tekniklerine neden ihtiyaç duyulmaktadır? Bunu neden eleştiriyor? “Dinamik normalleştirme” kavramı bağlamında açıklayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Foucault’a göre gözetim tekniklerine neden ihtiyaç duyulmaktadır? Bunu neden eleştiriyor? “Dinamik normalleştirme” kavramı bağlamında açıklayınız.

Soru: Foucault’a göre gözetim tekniklerine neden ihtiyaç duyulmaktadır? Bunu neden eleştiriyor? “Dinamik normalleştirme” kavramı bağlamında açıklayınız.

  • Cevap: 

Gözetim her şartta ve durumda, her kurumda hatta küresel boyutta da olabilmektedir. Küresel güçler bir panoptikon yaratarak kendi çıkarları için toplumları, bir anlamda “göz”ün şiddeti ile baskı altına almaya çalışmaktadırlar.

Günümüzde gelişen enformatik teknolojileri, insanların daha fazla gözlenebilir olmasını ve doğumundan ölümüne kadar kayıt altına alınmasını sağlamıştır. İnternette girilen sayfaların izlenmesi, elektronik postaların okunması, akıllı kartlar aracılığıyla ekonomik işlemcilerin denetim altına alınması ve bu yolla belirlenen tüketici profillerinin veri bankalarında depolanması, şehirlerin, cadde meydanlarının, alışveriş merkezlerinin kameralarla donatılması, cep telefonlarının dinlenmesi gibi yöntemler toplumsal denetimi sağlamada kullanılmaktadır. Ayrıca reklam hazırlama, propaganda, kamuoyu araştırmaları gibi çalışmalarda da büyük ölçüde dijital verilere dayanılmaktadır.

Belki de küresel sistem içinde hepimiz birer sayısal veri olmaktan öteye geçememe tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bunu biraz açacak olursak, insanlar kimlik bilgilerini, adli sicil kayıtlarını, eğitim bilgilerini, ekonomik durumlarını, sağlık-si- gorta-sosyal güvenlik hizmetleri bilgilerini, internet, telefon, kargo, taşımacılık vb. hizmetlerinden yararlanma bilgilerini, tapu bilgilerini, boş zaman ve eğlence bilgilerini, tüketim alışkanlıkları bilgilerini, istihdam bilgilerini gönüllü olarak vermektedirler. Bütün bunlar bize insanların yurttaş olmaktan daha ziyade, adeta “kodlanmış numaralar” olarak tanımlanmaya başlandığını göstermektedir.

Bunu önlemenin yolu ve bir birey olduğumuzu hissettirmenin yolu dinamik normalleştirmedir. Daha yaşanabilir bir dünya savunucuları toplumları, “göz”lerini gözetlenmek ya da gözetlemek için değil, insanca bir dünyayı görebilmek için kullanmaya çağırmaktadırlar. Yeni toplumsal hareketler “alternatif göz”ü oluşturarak iktidarların eksik yönlerini görünür kılmakta ve yeni bir dünyanın haritasının oluşmasında adalet, özgürlük, eşitlik fayda gibi ilkeleri gözetmekte; ayrıca, bireyselliği ön plana çıkarmaktadırlar.

11. Sınıf Sosyoloji Kavram Öğretimi Kitabı MEB Yayınları Sayfa 149 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!