Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Sosyoloji Kavram Öğretimi Kitabı

İktidarların, toplumsal düzen ve huzur amacıyla çıkardıkları yasalara bireylerden mekanik uyum beklemeleri arzu edilen sonuç için yeterli midir? Gerekçelendirerek açıklayınız.

“İktidarların, toplumsal düzen ve huzur amacıyla çıkardıkları yasalara bireylerden mekanik uyum beklemeleri arzu edilen sonuç için yeterli midir? Gerekçelendirerek açıklayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

İktidarların, toplumsal düzen ve huzur amacıyla çıkardıkları yasalara bireylerden mekanik uyum beklemeleri arzu edilen sonuç için yeterli midir? Gerekçelendirerek açıklayınız.

Soru: İktidarların, toplumsal düzen ve huzur amacıyla çıkardıkları yasalara bireylerden mekanik uyum beklemeleri arzu edilen sonuç için yeterli midir? Gerekçelendirerek açıklayınız.

  • Cevap: 

İnsanların otoriteye itaat etmesi, yasalara mekanik bir şekilde uyulması toplumsal problemlerin çözüldüğü anlamına gelmemektedir. Yapılan yasaların ve düzenlemelerin ekonomi, eğitim, sağlık gibi alanlardaki ortaya çıkabilecek sorunları çözebilecek nitelikte ve güçte olması gerekmektedir. İktidarın, yönetilen kesimi bir şeyi yapmaya yasalarla zorlamanın ötesinde, onların rızasını alarak meşruiyet kazanması otoritesini arttıracaktır. İnsanların iktidara rıza göstermeleri en temelde onu meşru görmeleri ile ilgilidir. Yapılan işlerin yasal olması yeterli bir kriter değildir, yapılanların kamu vicdanına da uygun olması gerekmektedir. Yönetenlerin aldıkları kararlara ve uygulamalara mekanik uyma davranışının gerçekleşeceğini bekleyerek toplumsal düzeni, barışı ve huzuru sağlamaya çalışmaları gerçekçi bir çözüm tarzı olamayacaktır. Çünkü insan mekanik bir varlık veya robot değildir farklı hayalleri, idealleri, görüşleri olan iradi bir varlıktır. Yönetimde daha demokratik uygulamaların tercih edilmesi toplumsal uzlaşmayı, benimsenmeyi ve toplumsal kabulü olumlu yönde etkileyeceğinden dolayı iktidarların başarıya ulaşabilme şanslarını arttıracaktır. Demokratik yönetimleri üstün kılan, alınan kararlarda bireylerin unutulmamasıdır. Toplumun farklı kesimlerinin de beklentileri, görüşleri dikkate alındıktan sonra yasallaştırıl- maktadır. Çağdaş demokrasilerde çoğunluğun azınlıkta olanları ezmesine izin verilmemesi çoğulculuk ilkesinin bir göstergesidir. Toplum için insan anlayışı yerine kendi varlığının bilincinde olan ve kendisini ifade edebilen insan modelinin benimsenmesi toplumun gelişimine ve insanların mutluğuna katkısı olabildikçe büyüktür. Yasalar iktidardakileri korumak ve ayrıcalıklarını pekiştirmekten daha çok vatandaşları, yönetilenleri korumaya yönelik olmalıdır. Hukuk üstünlüğünün kabul edilmesi ve sağlanması, sosyal devlet anlayışının yaşamın her alanında hissedilmesi iktidarların otoritelerini daha meşru kılmaktadır. Eğitimin de sorgulayıcı ve çağın gereklerine uygun olması gerekmektedir. Kısaca, daha bireyci ve özneye yönelmiş ama toplumu ve ortak faydayı da dışarıda bırakmayan bir modele dayanan otoritenin sürdürülebilirliği daha fazla olmaktadır.

11. Sınıf Sosyoloji Kavram Öğretimi Kitabı MEB Yayınları Sayfa 150 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!