Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 181

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 181 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 181

edinmekten kaçınır, bunları görmezden gelir. Başlangıçta bu durum kişinin hissettiği sıkıntıyı azaltsa da olaya yönelik gerekli tedbir ve çareleri planlamayıp zarar görmesine ve gerçeklerden uzak kalmasına yol açabilir (hastalığı olup tedavi görmesi gereken bir kişinin hastalığını kabul etmemesi gibi).

Çarpıtma: Birey, kendi iç dünyasının gereksinmelerine göre, kendi dışındaki durum ya da süreçleri gerçekçi olmayan bir şekilde değişikliğe uğratır (Kötü alışkanlıkları nedeniyle sevilmeyen bir kişinin, “Ben çok güzelim, akıllıyım, o yüzden meyve veren ağacı taşlarlar.” diyerek sevilmediğini belirtmesi gibi.). Kişi birtakım istek, düşünce, duyguları gerçekte var oldukları gibi kabul edip sıkıntı ve içsel çatışma yaşamamak için daha farklı hâle getirerek sıkıntı yaratmayacak şekilde kabul etmeye çalışır.

Özdeşleşme: Gerçekten ya da hayal edillip sevilen bir kişiyi kaybetme durumunda hissedilebilecek olan acıyı hafifletebilmek için bir kişiyi örnek alma, onunla özdeşleşme şeklinde gözlenen bir savunma mekanizmasıdır. Başarısız bir öğrencinin okulun en çalışkan öğrencisinin özelliklerinden bazılarını taklit etmesi, popüler bir kişinin kıyafetine benzer kıyafetler giyince onun davranışlarına benzer davranışlar sergilemesi özdeşim kurmaya örnektir.

İçe atma: Bir durumun ya da bir başkasının özelliklerinin, kişinin düşünce yapısına uydurularak benimsenmesi durumudur. Bu şekilde sevilen bir kişinin özellikleri, onu kaybetme ya da ondan ayrı kalma tehlikesi karşısında bünyeyi, bu durumun acı etkilerinden korunmak için olarak içte yaşatılır. Benzer bir şekilde korkulan bir durum, ondan doğabilecek kaygıyı azaltmak için içe atılır; böylece öfke ve saldırganlık hisleri kontrol altına alınmaya çalışılır.

Gerileme: Kişi, zor bir durumla karşılaşırsa erişmiş olduğu olgunluk ya da gelişme dönemine ait davranışlar yerine, daha alt gelişme basamaklarına ait, daha ilkel davranışlarla karşılık verebilir. Bu durum çocuklarda, yeni bir kardeşleri olduğunda bebeği kıskanarak onun gibi davranma şeklinde görülebilir. Örneğin, yürüyen bir çocuk tekrar emeklemeye başlama ya da tuvalet alışkanlığı kazandığı hâlde altına kaçırma davranışları gösterebilir. Gerileme, yeni kardeşin doğmasının yanı sıra büyük düş kırıklıklarında, hastalık geçiren kişilerde ya da yatılı okul öğrencilerinin eve dönüşleri sırasında, daha çocuksu davranışlar şeklinde görülebilmektedir.

Yer değiştirme: Kişinin duygu, düşünce, istek ve dürtülerini daha kabul edilebilir olan, asıl duruma herhangi bir açıdan benzerlik gösteren ancak daha düşük öneme sahip başka bir duygu, düşünce, istek ve dürtüye dönüştürmesidir. Böylece bunlar saf hâli ile çıkması durumunda kabul görmeme ve sıkıntıya neden olabilecek durumlardan kurtularak, daha az sıkıntı verebilecek olan durumlara dönüştürülür. Örneğin, okulda arkadaşına çok sinirlenen bir öğrencinin ona bağırmak yerine daha kabul edilir olan kardeşine bağırması buna örnektir.

Düşünelim, Cevaplandıralım

Savunma mekanizmalarının uygun olmayan stresle başa çıkma yöntemleri olduğunu biliyoruz. Peki, tüm savunma mekanizmaları incelendiğinde insan benliği için olumlu katkı sağlayabilecek bir savunma mekanizması var mıdır?

  • Cevap:

Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 181 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!