Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 194

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 194 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 194

Tüm anksiyete bozukluklarında bu belirtilerin bir kısmı veya tamamı görülebilir. Anksiyete bozuklukları başlığı altında şu hastalıklar toplanmaktadır: panik bozukluğu, özgül fobi, sosyal fobi, yaygın anksiyete bozukluğu, ayrılma kaygısı bozukluğu, seçici konuşmamazlık (mutualizm). Anksiyete bozukluğu olan kişiler ilaç tedavisine genelde iyi cevap verirler. Tedavide ilk tercih edilen ilaçlar antidepresanlardır.

5. Bedensel (Somatik) Belirti Bozuklukları ve İlişkili Bozukluklar

Somatizasyon ise ortada tanı konabilen ya da laboratuvar tetkikleriyle gösterilebilen fiziksel bir hastalık ya da neden yokken hastada fiziksel yakınmaların olması durumudur. Psikosomatik hastalıkta, ortada tanı konabilir bir fiziksel hastalık vardır ancak nedeninin ruhsal kaynaklı olduğu düşünülmektedir.

Somatizasyonun temel belirti olduğu hastalık grubuna “bedensel belirti (somatik) bozukluklar” denir. Bu hastalık grubu, psikiyatri branşı dışındaki hekimlerin de sık karşılaştığı bir durumdur. Belirtileri hiçbir hastalığa uymadığı için ve verilen fiziksel tedavilerden fayda görmedikleri için çoğunlukla hekimlerin çaresiz kaldıkları bir hastalık grubudur.

Somatizasyonun kırsal kesimden gelen, eğitim düzeyi düşük ya da göç etmiş hastalarda daha çok olduğu görülmektedir. Toplumda birçok kez doktora gittiği hâlde açıklanamayan fiziksel yakınması olanların oranı %10 kadardır. Somatizas- yonun nedenleri arasında genetik ve biyolojik nedenler ileri sürülmüşse de bu görüşler pek açıklayıcı bulunmamıştır.

Psikodinamik yaklaşım, somatizasyonu, bir hastalık olmaktan çok bir durum olarak görmektedir. Bu hastaların duygularını söze dökmekte sorun yaşadıkları, ifade etmekte zorlandıkları, bu duyguları inkâr edip bastırdıkları, yer değiştirme ve dönüştürme ile bedensel belirtilere çevirdikleri yani bir nevi kendi söyleyemedikleri duygular için “bedenlerini” konuşturdukları kabul görmektedir. Tüm bu süreçlerin bilinç dışı olarak yaşandığını unutmamak gerekir. Somatizasyonun nedenleri arasında öğrenme, kültür ve iletişimin etkileri bulunmaktadır. Örneğin; çocukluk çağında ana babası ya da aynı evde yaşadığı bir akrabasının kronik fiziksel hastalığı olan kişilerin yetişkin yaşamlarında somatizasyona eğilim gösterdikleri bulgulanmıştır. Erken çocukluk yaşantılarının çocukta “hasta olmayı” öğrenmeye yol açabileceği söylenmektedir. Buna göre çocuk, hastalandığında anne babasının kendisine çok daha fazla ilgi gösterdiğini fark edebilir.

Somatizasyonun ortaya çıkmasında yardım arayışı, dikkat çekme isteği, isteklerini hasta rolü takınarak belli etme, diğer insanları yönlendirme girişimi ya da hasta olmakla elde edilen desteğin sağladığı şartları sürdürme çabasının rolü önemli görünmektedir. Somatizasyon bozukluğu kapsamında ele alınan hastalıklar; bedensel belirti bozukluğu, hastalık kaygısı bozukluğu, dönüştürme (konversiyon) bozukluk, yapay bozukluktur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 194 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!