Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 57

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 57 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 57

Bu dönemde kuşak çatışmaları yaşanabilir. Kendilerinden genç olan insanlarla anlaşmaları zor olabilir, kendi yaşıtları ile yakınlık kurmaya başlarlar.

Aynı yaştaki bireylerin birbirlerini dinleyecek zamanları vardır ve birbirlerini daha iyi anlarlar.

Bu dönemde eşlerden birinin diğerini kaybetmesi de sık yaşanan durumdur. Bu sebeple eşini kaybeden bireyler buna uyum sağlamaya, artık bu şekilde bir yaşama alışmaya çalışırlar. Diğer dönemlerde olduğu gibi bu dönemde de bireyden toplumsal ve vatandaşlık yükümlülüklerini yerine getirmesi beklenir. Bu dönemde fiziksel değişiklikler yaşandığı için bireyin yaşam alanlarını kendine göre düzenlenmesi gerekir. Yaşlılık döneminde, Yaşlılık dönemine bireyler kemikler incelir ve daha kolay kırılır. Görme yetisi bozulur, genellikle uzağı görme yetisi zayıflar. Sinir hücreleri zayıflar, çalışan sinir hücrelerinin sayısı azalır. Bu, beyin ağırlığının azalmasına neden olur. Bellekte zayıflama başlar. Dikkatte seçicilik azalır.

Piaget’nin Bilişsel Gelişim Kuramı

Piaget, 1920’li yıllarda yaptığı çalışmalarla bireyin bilişsel gelişimini açıklayan bir kuram oluşturmuştur. Biliş kavramı, öğrenmeyi ve anlamayı içeren zihinsel faaliyetler anlamına gelmektedir. Bilişsel gelişim; düşünme, hissetme, öğrenme, anımsama, karar verme, dil, problem çözme ve yargılama gibi zihinsel süreçlerin en geniş anlamda incelenmesidir.

Piaget, bilişsel gelişimin beyin ve sinir sisteminin olgunlaşması ve bireyin çevreye uyum sağlaması ile gerçekleştiğini belirtir. Piaget bilişsel gelişimi açıklamak için şema, uyum sağlama, özümleme, uyma ve dengeleme kavramlarını kullanmıştır.

Şema; bireyin yaşadığı çevreyi ve dünyayı anlamak için yeni gelen bilgileri yerleştirdiği bir çerçevedir. Örneğin, uçan bir hayvan gördüğünde bunun kuş olduğunu öğrenen çocuğun zihninde uçan hayvanların kuş olduğuna dair bir şema oluşturacaktır.

Uyum sağlama; bireyin yeni karşılaştığı bir bilgi, zihnindeki şemalara uyum sağlamazsa devreye girer. Özümleme ve uyma olmak üzere iki alt süreçten oluşur. Yukarıdaki örneğe dönecek olursak uçan hayvanların kuş olduğunu öğrenen çocuk, yarasanın kuş olmadığını duyduğunda zihnindeki şemaya uymayan bir bilgi edinmiş olur. Bu durumda çocuk özümleme ve uyma mekanizmalarına başvurur. Özümleme; bireyin yeni karşılaştığı durum, nesne ya da olayı, zihninde önceden var olan şemanın, bilginin içine almasıdır. Mesela güvercin gören bir çocuk, babasına “Bu nedir?” diye sorar. Babası bir kuş olduğunu söyler. Kuşa yönelik zihninde bir şema oluşturan çocuk, serçe görünce direkt “Bu bir kuştur.” der. Bu durum, çocuğun özümleme yaptığını gösterir.

Uyma ise bireyin mevcut şemalarını düzenleyip yeniden yapılandırması, karşılaştığı yeni durumlara, nesnelere göre şekillendirmesidir. Örneğin; yarasanın kuş olmadığını öğrenen çocuk, uçan her canlının kuş olmayacağı şeklinde yeni şema oluşturarak uyma davranışı gerçekleştirmiş olur.

Jean Piaget

Dengeleme kavramı ise özümleme ve uyma arasında denge kurmayı ifade eder. Bir birey yeni karşılaştığı bilgiyi önce kendinde var olan şemalara…

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 57 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!