Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Cevapları

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 208 Cevabı

“Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 208 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 208 Cevabı

Sır altı tekniği: Bu teknikte desen çoğunlukla koyu mavi, mor, firuze ve siyah renklerle boyanır. Üzerlerine şeffaf, renksiz sır sürüldükten sonra fırınlanır. Fırında renksiz ve saydam bir hâle gelen sırın altındaki desen ve renkler bütün ayrıntı ve parlaklığıyla ortaya çıkar (Fotoğraf 7.6).
Sır üstü tekniği: Pişmiş toprak önce saydam olmayan bir sırla kaplanır. Fırında pişirildikten sonra üstüne boya ile süslemeler yapılır. Boyama işleminin ardından yeniden fırına konarak ikinci bir pişirme (perdah) yapılır. Minai tekniği: İran’da Büyük Selçukluların geliştirdiği bu teknikte, sır altı ve sır üstü teknikler birlikte kullanılarak çok renkli yüzeyler elde edilir (Fotoğraf 7.7).

Lüster tekniği: Sır üstü tekniğinde fırınlanmış mat ve beyaz sırlı çini üzerine “lüster” denilen gümüş ya da bakır oksitli bir bileşimle desenler işlenir ve çini düşük ısıda yeniden fırınlanır. Bu teknikte yapılan çinilerde desen genellikle kahverengi ve sarı tonlardadır (Fotoğraf 7.8).
Sırlı tuğla: Tuğlanın firuze, mor, lacivert renkli sırla kaplanıp fırınlanması ile elde edilir. Genellikle tuğlanın dar ve uzun yüzü fırınlanır. Bu şekilde sırlanan tuğlalar yan yana getirilerek cami, mescit, medrese ve minarelerde süsleme için kullanılır. Çini mozaik: Bu çini tekniğinde mor, kobalt mavisi, siyah renkte hazırlanan çini plakalar istenen şekle göre kesilir. Kesilen parçacıklar dekoratif bir biçim oluşturacak şekilde bir araya getirilir. Çini, renklerine göre ayrı ayrı fırınlanır. Bu teknik özellikle Anadolu Selçukluları Dönemi yapılarında kullanılmıştır. Çini mozaik ile kubbe içi, kubbeye geçiş, kemer ve mihraplar süslenmiştir (Fotoğraf 7.9).

Tarihsel Gelişim İçinde Türk Çini Sanatı
Çini, mimari süslemenin yaygın bir ögesidir. Özellikle dış mimaride taş süslemeye karşın, iç mimaride daha çok çini kullanılmıştır.
Çini sanatının ilk olarak Uygurlarda kullanıldığı bilinmektedir. Uygurların önemli yerleşim merkezlerinden olan Karahoço harabelerinde yapılan kazılarda çini parçaları bulunmuştur.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 208 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!