Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Cevapları

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 209 Cevabı

“Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 209 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 209 Cevabı

Karahanlılar, Gazneliler ve Büyük Selçuklular dönemlerinde çini süslemelerin giderek yaygınlaştığı görülmektedir. Çini sanatı örnekleri, Anadolu Selçuklularıyla birlikte çeşitlenir.

a. Selçuklu Çini Sanatı
Selçuklular, İran’da Büyük Selçuklular Dönemi’n- den başlayarak çini sanatını geliştirmişlerdir. Bu gelişme Anadolu’da son şeklini almıştır. Anadolu Selçukluları Dönemi’nde yapılan mimari yapıtların (cami, medrese, türbe, saray vb.) iç mekânları çinilerle renk kazanmıştır.
Anadolu Selçuklu yapıtlarının ilk mimari örneklerinde sırlı tuğla kullanılmıştır. Örneğin, Sivas’taki Gök Medrese ile Konya’daki İnce Minareli Medrese’nin minarelerinde sırlı tuğla örnekleri vardır (Fotoğraf 7.10). Anadolu Selçukluları daha sonra sır altı tekniğinde çiniler yapmışlardır. Bu teknikte yapılan çinilerin en güzel örnekleri Beyşehir yakınlarındaki Kubadabat Sarayı’nda bulunmuştur. Genellikle yıldız ve haç biçimindeki bu çinilerde sır altına firuze, yeşil, mor ve mavi renklerde ayakta duran veya oturan insan figürleri işlenmiştir. Ayrıca bunların dışında tavus kuşu, su kuşu (Fotoğraf 7.11), çift başlı kartal, balık, grifon, siren, kaplan, ayı gibi hayvan figürlerinin işlendiği çiniler de vardır.

Anadolu Selçukluları yaygın olarak cami, medrese, türbe gibi yapılarda çini mozaik kullanmışlardır. Konya Alaeddin Camisi’nin mihrap bordürleri ile kubbe geçişlerinde geometrik motifler, bitki motifleri ve çeşitli yazı süslemeleri vardır. Bunun yanı sıra Konya Karatay Medresesi’nin kubbesinin iç yüzeyi ve eyvanın duvarları da çini mozaiklerle kaplıdır (Fotoğraf 7.12). Ayrıca Konya Sahip Ata Camisi ve Ankara Arslanhane Camisi’nin mihrapları da çini mozaiklerle süslenmiştir. Selçuklu çini sanatı, XIII. yüzyıl boyunca parlak bir gelişme göstermiştir. Aynı zamanda çevresindeki ülkelerin sanatını aşarak gelecek yüzyılların çini sanatı için gerçek bir kaynak olmuştur.

Anadolu Selçuklu Devleti dağıldıktan sonra, Beylikler Dönemi’nde çini sanatında bir duraklama olmuş, Osmanlılar Dönemi’nde ise çini sanatı en parlak zamanını yaşamıştır. Fotoğraf 7.10: Firuze renkli sırlı tuğlalardan görünüm. İnce Minareli Medrese’nin minaresinin gövdesinde
Fotoğraf 7.11: Kubadabat Sarayı çinilerinden bir örnek, Çini Eserleri Müzesi, Konya Fotoğraf 7.12: Karatay Medresesi çinilerinden görünüm. Konya b. Osmanlı Çini Sanatı Türk çini sanatı, özellikle XV ve XVI. yüzyıllarda Osmanlılarla birlikte büyük bir gelişme gösterir. İznik çini üretim merkezi hâline gelir. Anadolu Selçukluları Dönemi’nde önemli bir çini merkezi olan Konya’nın bu özelliği kaybolmaya başlar. Çini süsleme, mimariyle bütünleşerek her tür yapıda farklı biçimlerde uygulanır. Osmanlılar, Anadolu Selçuklularının çini sanatında kullandıkları teknik ve üslupların yerine renkli sır tekniğini kullandılar. Bu teknikte yapılan sarı ve yeşil renkli çiniler bitkisel motiflerle süslüdür.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Sanat Tarihi Koza Yayınları Ders Kitabı Sayfa 209 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!