Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Sosyoloji Ders Kitabı Tuna Yayınları

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 167

Sosyoloji Ders Kitabı Sayfa 167 Cevapları Tuna Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Sosyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 167

2. Bireylerin ve grupların temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ortaya çıkmış, süreklilik kazanmış, eşgüdümlenmiş, oldukça onaylanmış ve yaygın sosyal örüntü, rol ve ilişki yapısı” sosyal kurum kavramıyla ifade edilir.
3. Çok sayıda küçük, çekirdek ailenin aynı çatı altında oturmasıyla oluşan aile tipi geniş ailedir.
4. Boşanma sonrası ailenin tek ebeveynli duruma dönüştüğü ve çocuğun ebeveynlerinden biriyle beraber yaşadığı aile tipi tek ebeveynli ailedir.
5. Cumhuriyet tarihinde Türk kadınlarının ekonomik, sosyal ve hukuksal alanlarda erkeklerle eşit haklara sahip olması medeni Kanun düzenlemeleri sayesinde elde edilmiştir.

Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.

1. Toplumsal yaşam ve sosyalleşme açısından ailenin önemi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Aile toplumun temel taşıdır. Toplumun aile yapısı ne kadar sağlam olursa, o toplum da o kadar güçlü olur. Uyumlu bir ortamda büyüyen ve gelişen çocuk, sağlıklı ve güçlü bir insan olarak topluma katılır. Bu da toplumun sağlam ve güçlü olmasına katkı sağlar.

2. Atatürk’ün kadın haklarına verdiği önemi açıklayınız.

  • Cevap: Mustafa Kemal Atatürk “Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir” diyecek kadar kadının toplum ve medeniyet içindeki yerini takdir etmektedir. Kadın haklarını batılılaşmanın ve çağdaşlaşmanın bir unsuru olarak algılamıştır. Türk kadınına her zaman güvenmiş ve Türk kadınının toplumda hak ettiği yere gelebilmesi için öncü reformlara imza atmıştır. Hiçbir ülkede, hiçbir lider, kadın hakları için böylesine duyarlı olmamış ve böylesine savaşmamıştır

3. Eğitimin toplumsal yaşamdaki önemi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Eğitim genel anlamıyla insan hayatındaki farklı disiplinleri düzene sokan, hayat boyu kalıcı davranış değişikliklerine neden olan işlevsel bir süreçtir. Eğitim, bireylerin dünyaya bakış açısını, kültürünü, inançlarını, yaşam tarzını belirlemesini ve sosyalleşmesini amaçlar.

4. Atatürk’ün eğitim konusundaki fikirleri nelerdir?

  • Cevap:

Eğitim milli olmalıdır.

Milli terbiye programında, milletimizin gelişmesine engel olan ve o güne kadar uygulanan eski eğitim içinde yer alan hurafeler ile bize uygun olmayan yabancı etkiler ister doğudan gelsin ister batıdan bulunmamalıdır.

Çocuklarımız ve gençlerimiz yetiştirilirken onlara bilhassa varlığına ve birliğine saldıran yabancı güçler ve fikirlerle nasıl mücadele edecekleri öğretilmelidir. Bu bilgilere sahip olmayan fertlerden oluşan toplumlara hayat ve bağımsızlık hakkı yoktur.

Gelecek için hazırlanan vatan evlatlarına her türlü zorluk karşısında yılmamaları öğretilmelidir.

Aileler de çocuklarının gelecekleri için hiçbir fedakarlıktan kaçınmamalıdır.

5. Dinin toplumsal yaşamdaki önemi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Din fert için olduğu kadar, toplum için de önemli ve lüzümludur. Çünkü din, ferdi ıslâh etmek suretiyle toplum düzenini korumayı gâye edinir. Bu düzenin korunmasında hiçbir sistem din kadar başarılı olamaz. Zira din, insanlara yön veren kanun ve nizamın ulaşamadığı yerde onları iyiye yönelten ve kötüden alıkoyan yeğane müeyyidedir. İnsan tabiatı îcabı medenîdir, yani toplum içinde yasamak mecbûriyetindedir. Toplum içinde fertler karşılıklı hak ve vazifelerle yükümlüdürler. Bu yükümlülüğün yerine getirilebilmesi için, kişinin, hak ve vazifenin kudsiyetine inanması gerekir. Bu kudsiyeti belirleyecek olan en önemli kaynak da dindir. Çünkü kaynağı din olmayan herhangi bir değer hükmü, kolayca ihmal edilebilir. Hatta yoksayılabilir; çiğnenebilir. Ancak Allah’a, âhirete inanan, yaptığı işlerden dolayı Allah’ın huzurunda hesaba çekileceğini kesinlikle bilen bir insandır ki, ahlâk, fazilet, hak, vazife, sorumluluk, yükümlülük gibi mefhumlara bağlı olarak hareket eder.

6. Atatürkçü düşünce sisteminde laiklik anlayışının özellikleri nelerdir?

  • Cevap: Atatürkçülükte lâiklik ilkesi devlet ve dinin ayrılığı, devletin dinsel kurallara dayanmamasıyla tam olarak açıklanamaz. Lâiklik ilkesi aynı zamanda kişiye din konusunda özgürlük tanınması ve bu özgürlüğün korunmasıdır. Dinsel inancından dolayı kişinin ayrıcalıklı davranışlarla karşılaşmamasıdır. Yasalar önünde kişinin dinsel farklılıklar güdülmeksizin eşit olmasıdır. Bu açıdan lâiklik din konusunda kişinin özgürlüğünün öbür kişiler tarafından tanınması, saygı gösterilmesi ve yaptırımlarla korunmasıdır.

7. Ekonominin toplumsal yaşamdaki önemi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Ekonominin temel amaçlarının başında insanların mutluluğunu ve refah seviyelerini arttırmak gelmektedir. İnsanlar hayatlarını devam ettirebilmek için hem üretim hem de tüketim yapmak zorundadır. Birey ve toplum olarak hayatta kalabilmek için ekonomi bilgisi gerekmektedir.

8. Atatürk’ün ekonomik sistemlerle ilgili görüşleri nelerdir?

  • Cevap: Osmanlı İmparatorluğu’nun ardından M. Kemal Atatürk önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmuştur. Atatürk’ün iktisat siyasetinin temel hedefi ekonomik kalkınmayı bir an önce gerçekleştirmektir. Bu hedef, döneme egemen olan “millî iktisat” kavramında somutlaşmaktadır. Atatürk’ün ekonomi politikasının temelini devletçilik ilkesi oluşturur. Atatürk’e göre devletçilik; büyük kuruluşları, üretim araçlarını ve fazla sermayeyi gerektiren işlerin devlet tarafından üstlenilmesi gerektiğini savunan görüştür. Devletçilik ilkesi ülkelerin gereksinimlerine göre değişiklik gösterir. Atatürk karma ekonomi sistemini benimsemiştir. Ona göre, bireyler; eğitim, sağlık, güvenlik gibi ihtiyaçlarını karşılamada devlete ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle bireyler bazı ortak çıkarların karşılanmasında tek başına yeterli olamazlar. Bireylerin üstesinden gelemeyeceği, güçlü bir örgütlenme gerektiren işleri, devlet üstlenmelidir.

9. Atatürkçü düşünce sisteminde vatandaşlık, hak ve sorumluluk kavramlarının ilişkisi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Atatürkçü düşünce sisteminde insan; düşünceleri, davranışları ve eylemleriyle bir yandan doğaya ve doğa kanunlarına, diğer yandan, toplum içinde yaşamak zorunda olduğundan topluma ve toplumun geliştirdiği kurallara bağlıdır. Bu bağlılık, insanın doğayla ve toplumla karşılıklı ilişkilerinden ve etkileşimlerinden oluşur. Gerçekte insan hayatı, insanın doğayla, kendisiyle, toplumla ilişkiler ve etkileşimler sürecinden ibarettir. İnsan hakları ve hürriyetleri de bu süreçte yer alır.

Sosyoloji Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 167 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
unlike
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!