Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 21

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 21 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 21

3. Plüralizm: Başlangıç Noktaları ve Temel Kavramları
Uluslarararası ilişkiler disiplininin üçüncü klasik kuramı plüralizmdir (çoğulculuk). Bu yaklaşım, liberal felsefe temeline ve onun özgürlük anlayışına dayanan bir bakış açısını ifade eder. Devleti tek parça bütüncül ve uluslararası sistemin en temel aktörü olarak kabul eden realist anlayışa bir tepki olarak ortaya çıktığı için bu adı almıştır.

Uluslararası sistemin değişim geçirdiği 1960 ile 1970’li yıllarda ortaya çıkan bu akımın temel özellikleri dört noktada ifade edilebilir. Bu yaklaşımın ilk özelliği, çoğulcuların realistlerin devlet merkezli anlayışı yerine çok aktörlü bir uluslararası sistemi benimsemeleridir. Çoğulcu yaklaşıma sahip bilim insanları, devletlerin uluslararası ilişkilerin önem

i aktörleri olduğunu kabul etmekle beraber bunların uluslararası alandaki egemenliğinin diğer etkili aktörlerin ortaya çıkışı ile birlikte kırıldığını ve bu devlet olmayan aktörlerin de uluslarararası ilişkiler analizlerinde göz ardı edilemeyeceklerini savunurlar.
Çoğulcu yaklaşımın ikinci özelliği, devleti bütüncül bir aktör olarak değil bakanlıklar, çıkar grupları, yöneticiler, memurlar ve benzeri daha küçük parçalardan oluşan bir sistem olarak kabul etmesidir. Buna göre devleti oluşturan çeşitli parçalar analitik olarak daha küçük parçalara ayrılabilir. Bu parçaların aralarındaki karmaşık etkileşimin dış politika yapım sürecindeki rolü dikkate alınmalıdır.

Çoğulcu yaklaşımın üçüncü özelliği, devletin rasyonel bir aktör olarak kabul edilmesindeki güçlükler üzerinedir. Devletlerin ülke çıkarlarını tamamen yansıtacak rasyonel kararlar vermelerine engel olan karar vericinin rolü, kamuoyu baskısı, yanlış veya eksik bilgiye sahip olunması, belirsizlik ortamı gibi bazı faktörler söz konusudur. Bu durumda devletlerin karar alması rasyonel bir etkinlik değil, bir rekabet ve uzlaşma sürecidir. Burada vurgulanması gereken kavram pazarlıktır. Aktörler arasındaki koalisyonlar, karşıt koalisyonlar ve diğer aktörlerle yapılan pazarlıklarla ulaşılan bir konsensüs (uzlaşma) olarak ifade edilmelidir.

Plüralizmin dördüncü özelliği ise realistler tarafından oldukça sınırlandırılmış bir gündem olarak kabul edilen uluslararası politika konusuna önem verilmesidir. Realistlerin gündemini oluşturan temel konu, güvenliğin sağlanması ve korunmasıdır. Oysa çoğulcular; spordan sağlığa, eğitimden küresel ısınmaya, silahsızlanmadan çevre kirliliğine, ekonomiden borçlanmaya, bilimsel çalışmalardan etik değerlere, açlık ve yoksulluk sorunlarından hızlı nüfus artışına, genel sağlık sorunlarından öldürücü ve bulaşıcı hastalıklara kadar toplumsal ilişkileri içeren her bir konuya uluslararası ilişkiler içinde yer vermektedirler. Bu konular da realistlerin savunduğu ve yüksek politika adını verdikleri güvenlik ve askerî konular kadar önem taşımaktadır. Dolayısıyla çoğulcular, realistlerin yüksek politika ve düşük politika ayrımına da karşı çıkmaktadırlar. Çoğulculara göre dış politika karar alıcıları için ekonomik konular, güvenlik ve askerî konular kadar hatta bazı durumlarda bunlardan daha önemli olabilmektedir.

JOHN LOCKE (1632-1704)
John Locke (Con Lok), XVIII. yüzyılın önemli düşünürlerinden biridir. Düşünce hürlüğünü, eylemlerin akla göre düzenlenmesi anlayışını en geniş ölçüde yayan ilk düşünür olduğu için Avrupa’daki Aydınlanma ve Akıl Çağı’nın gerçek kurucusu olarak kabul edilir. John Locke, Ingiltere’nin Wrington (Vayringtın) şehrinde doğdu. Locke yüksek öğrenimini Oxford (Oksford) Üniversitesinde yaptı, tabiat bilimleriyle tıp alanlarında eğitim aldı. Hayata atıldıktan sonra hem yazar hem de siyaset adamı olarak çalıştı. Locke, bütün eserlerinde gelenek ve otoritenin her çeşidinden kurtulmak gerektiğini ve insan hayatına ancak aklın kılavuzluk edebileceğini ileri sürmüştür. Bu düşünceleriyle liberalizmin, tabii bir din anlayışının, rasyonel pedagojinin öncüsü olmuştur. Önemli eserleri İnsan Anlayış Gücü Üzerine Bir Deneme, Eğitimle İlgili Bazı Düşünceler’dir. Hükümet Üzerine İki Deneme adlı eseri vardır. Mutlakiyet yönetimlerini ilk sarsan kişi olarak tarihe geçmiştir. Locke, üç büyük devrimin (İngiliz, Amerikan ve Fransız devrimle- rinin) temelini oluşturan filozof kimliğiyle akıllara yer etmiştir. Doğal hukuk doktrinini savunanlardan biridir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 21 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!