Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 64

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 64 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 64

Nota: Bir ülkenin sorun yaşadığı bir ülkeye (hedef ülke) taleplerini diplomatik temsilciler yoluyla ilettiği resmî belgedir. Nota, hedef ülkeye bir devlet tarafından verilebildiği gibi birkaç devlet tarafından ortak olarak da verilebilir.
Ültimatom: Bir çatişmanın taraflarından birinin diğerine ilettiği ve mutlaka yerine getirilmesini istediği taleplerinin belirtildiği diplomatik mesaj biçimidir. Ultimatom, savaş öncesi söylenen son söz niteliğindedir. Hedef devlete, ultimatom taleplerini yerine getirmemesinin ağır sonuçları olacağı açıkça belirtilir.

2. Savaş
İki ya da daha çok devletin silahlı kuvvetleri arasında gerçekleşen mücadele olarak tanımlanan savaş, önemli dış politika araçlarından biridir. Savaş, devletlerin birbirlerine fiziksel güç ve şiddet uygulaması olup sorunların çözümünde zaman zaman başvurulan bir yöntem olagelmiştir.
Her savaş kendine özgüdür. Savaşların ortak özelliği, devletler tarafından gerçekleştirilmesi ve ülke sınırlarım aşan örgütlü şiddet unsuru içermesidir (Görsel 4.25).

Sosyal bilimciler, savaşların ortaya çıkış nedenlerini, uluslararası sistemden kaynaklanan nedenlerle devletlerin ve liderlerin niteliklerini ilgilendiren nedenler olarak ikiye ayırmaktadırlar. Bunlardan ilkine göre devletlerin birbirlerine şiddet uygulamalarını engelleyecek ya da saldırganı cezalandıracak devletler üstü bir otorite bulunmaması, uluslararası sistemde kargaşalar çıkmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla devletler, herhangi bir uluslararası sorunu savaşla çözmek istediklerinde bir engellemeyle karşılaşmamaktadırlar. Öte yandan dünya üzerindeki kaynaklar, ülkeler arasında dengeli bir dağılım göstermemektedir. Bu da belirli kaynaklara ihtiyaç duyan devletlerin söz konusu kaynağa sahip olan devletlere saldırmaları olasılığını güçlendirmektedir.

Nedenlerden ikincisi, devletlerin yönetim özellikleri ya da liderleri ile ilgilidir. Buna göre bazı devletler sorunlarını şiddet yoluyla çözme eğilimindedir. Ordularının gücüne güvenerek yayılmacı politikalar izleyen devletler, geçmişte pek çok savaşın yaşanmasına neden olmuşlardır. Ayrıca baskıcı yönetimler ve liderler, savaşların çıkmasına neden olabilmektedir (Görsel 4.26).

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 64 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!