Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 65

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 65 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 65

Devletler, savaşlarda uyulması gereken kurallan düzenlemişlerdir. Uluslararası hukukun bir alt dalı olan savaş hukuku, savaşın resmen ilanından bitirilmesine kadar olan süreçte tarafların uyması gereken hukuki kuralları ortaya koymaktadır. Savaşan devletler sivil halkın can ve mal güvenliğine saygı göstermekle ve savaş esirlerine insanca davranmakla yükümlüdür. Devletlerin gönüllü olarak uydukları bu kuralların bağlayıcı özelliği son derece sınırlıdır. Savaş sırasında uluslararası hukuka aykırı davranan devletin savaş sonrasında tazminat vermesi durumuna sık rastlansa da savaş suçlularının yargılanarak cezalandırılması nadir görülen bir durumdur.

Savaşları, imkânların kullanımı bakımından “sınırsız savaşlar (topyekûn savaş)” ve “sınırlı savaşlar” olmak üzere ikiye ayırmak mümkündür. Sınırsız savaşlar, bir devletin bütün imkânlarını seferber ederek katıldığı savaş türüdür. Örnek olarak I. ve II. Dünya savaşları veya İstiklal savaşı verilebilir. Sınırlı savaş ise silahlı çatışmaların yer, zaman ve silah bakımından sınırlılığını ifade eden bir kavramdır. Eski çağlarda ulaşım araçlarının hızları ve sayıları sınırlıydı. Silahların tahrip gücü de düşüktü. Bu nedenlerle savaşlar sınırlı bir özellik gösteriyordu. Günümüzde ise savaşların sınırlı olmasının nedeni ekonomik, kültürel ve sosyal ilişkilerin karşılıklı gelişmesi ve tahrip gücü yüksek silahların caydırıcı rolüdür.

Savaşlar, yayıldıkları alan bakımından “genel savaşlar” ve “bölgesel savaşlar” diye ikiye ayrılır. Genel savaşlar, dünyanın geniş bir bölümünü ya da tümünü kapsayan savaşlardır. I. ve II. Dünya savaşları buna örnektir. Bölgesel savaşlar ise belli bir bölge ya da yörede yapılan savaşlardır. 1948 Arap-İsrail Savaşı buna örnek verilebilir.

Tarih boyunca tahrip gücü yüksek silahların üretilmesi, devletlerin önemli önceliklerinden biri olmuştur. XX. yüzyılda silah sanayiinde yaşanan gelişmelerle kitle imha silahları üretilmeye başlanmış ve bunlar giderek yaygınlaşmıştır. Kitle imha silahları arasında nükleer, kimyasal ve biyolojik silahlar önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca yeni tip silahların dışında kalan geleneksel silahlara (top, tank, uçaksavar, vb.) konvansiyonel silahlar adı verilmektedir.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 65 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!