Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 154

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 154 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 154

3. Yüksek rakımlı yerlerde deniz seviyesine göre koşmak neden daha zordur?

  • Cevap: Yükseklerde daha düşük basınç, dolayısıyla da daha “ince” hava tabakası olduğu için alınacak her solukta kaslara gereksinimden daha az oksijen molekülü ulaşacağından koşmak çok daha zordur.

4. Bir sporcu yüksek rakımlı yerde uzun süre kalıp antrenmanlarını bu seviyede yaparsa deniz seviyesinde antrenman yapan sporcuyla yaptığı yarışta ona göre daha rahat koştuğu ve nefes alıp verdiği görülür. Bu durumu nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Bir atlet yükseklerde haftalar veya aylarca kalacak olursa böbrekleri düşük oksijen düzeyini karşılamak için EPO (eritropietin hormonu) üretimini arttıracak, bu da alyuvarları çoğaltacağından kas dokusuna daha fazla oksijen taşınacaktır. Deniz seviyesinde antrenmanlarını yapan sporcunun ise alyuvar seviyesi normal düzeyde olacağı için bu sporcu diğer sporcuya göre daha sık nefes alıp verir.

5. Finlandiyalı Olimpiyat altın madalya sahibi kros kayak sporcusu olan Eero Antero Mântyranta (20 Kasım 1937 – 29 Aralık 2013), normal insanlardan daha fazla alyuvar üretebilen bir mutasyona sahiptir. Bu sporcu ile yüksek rakımlı yerde yaşayıp antrenman yapan sporcuyu solunum sistemi bakımından karşılaştırınız.

  • Cevap: Yükseklerde yaşayıp antrenman yapan sporcu ve bu mutasyona sahip olan diğer sporcunun her ikisinde de alyuvar sayısı yüksektir. Ancak yükseklerde antrenman yapan sporcunun alyuvar seviyesi ve performansı bir süre sonra normal düzeye inecektir. Ancak mutasyonlu sporcuda bu durum gözlenmez. Çünkü sahip olduğu gen sayesinde alyuvar üretimi normalden yüksektir.

6. Bir hemoglobin molekülünde 4 tane hem molekülü, her bir hem molekülünün merkezinde de bir tane demir atomu bulunur. Bir demir atomu, bir oksijen molekülünü bağlayarak oksijenin taşınmasını sağlar. Bir alyuvar hücresinde ise yaklaşık 280 milyon hemoglobin bulunur.

a) Alyuvarlarımızdaki hemoglobin molekülüne sahip olmasaydık ve oksijeni sadece kan plazmamızda taşısaydık yaşamak için nasıl bir adaptasyonumuzun olması gerekirdi?

  • Cevap: Hemoglobin molekülü kanın oksijen taşıma kapasitesini yaklaşık olarak 75 kat artırır. Eğer hemoglobine sahip olmasaydık aynı miktarda oksijene ihtiyacımız olduğunu düşündüğümüzde şu an sahip olduğumuz kan miktarının yaklaşık 75 kat daha fazla olması ya da kalbimizin 75 kat daha hızlı çalışarak kanı daha hızlı dolaştırması gerekirdi.

b) Alyuvarlarımızın oksijen taşıma kapasitesini artıran başka hangi özellikler vardır?

  • Cevap: Olgun alyuvarlarımızın çekirdeksiz ve organelsiz olmasının da oksijen taşıma kapasitesi üzerinde önemli bir etkisi vardır. Bu sayede bir alyuvar içerisinde 280 milyon civarında hemoglobin molekülü bulunur.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 154 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!