Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 39

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 39 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 39

Aşağıda bir fotoğraf makinesi ve göz ile ilgili metin ve görseller verilmiştir. Bu metin ve görsellerden faydalanarak soruları cevaplayınız.

İnsan gözü karanlık veya aydınlık ortamlarda, nesnelerin çok uzakta ya da çok yakında olduğu durumlarda hızlı uyum sağlayarak net görüntüler oluşturabilir. Fotoğraf makineleri de doğru ayarlar yapıldığı zaman net görüntüler oluşturur. Görüntü oluşturma özelliğine sahip olan insan gözü ile fotoğraf makinesi arasında birçok benzerlik vardır.

Bir nesnenin net bir görüntüsünün oluşturulabilmesi için nesneden gelen ışığın, ışığı algılayan bir yüzey üzerine odaklanması gerekir. İnsan gözünde odaklanma işlevini kornea ve göz merceği gerçekleştirir. Fotoğraf makinelerinde ise mercekler (lens) aynı işlevi görür.

Mercekler ışınların geliş açısını değiştirerek bir noktaya odaklanmasını sağlar. Işınların mercekten geçtikten sonra kesiştikleri nokta odak noktası olarak isimlendirilir. Odak noktasının merceğe (optik merkez) olan uzaklığı (odak uzaklığı) merceğin ve ortamın özelliklerine bağlıdır. Fotoğraf makinelerinde bir nesnenin uzaklığı değiştiğinde lens ile ışığı algılayan yüzey (görüntü sensörü ya da film) arasındaki mesafe değiştirilerek net bir görüntü oluşturulabilir. İnsan gözünde mercek ile retina arasındaki mesafe sabittir.

İris, göz bebeğinin büyüklüğünü değiştirerek göze giren ışık miktarını ayarlar. Fotoğraf makinelerinde ise merceğin arkasında bulunan diyaframın açıklığı değiştirilerek makineye giren ışık miktarı ayarlanabilir. Diyafram açıklığı büyük olduğu zaman kameraya giren ışık miktarı fazladır.

Gözde ve fotoğraf makinesinde üzerine düşen ışığı algılayarak görüntüye dönüştürmek üzere elektrik sinyaline çeviren algılayıcı yüzeyler bulunur. Gözün arkasındaki retina tabakası bu işlevi yerine getirir. Retinada iki çeşit fotoreseptör bulunur: Çubuk reseptörler ve koni reseptörler. Çubuk reseptörler ışığa oldukça duyarlı olup az ışıkta görmeyi sağlar. Koni reseptörlerin uyarılması için daha fazla ışık gerekir. Çubuk reseptörler gözde retinanın çevresel kısımlarında çok yoğun bulunur. Tüm reseptör hücreler gibi çubuk ve koniler, uyartıları elektriksel uyarılara dönüştürürler. Dijital fotoğraf makinelerinde ışığı algılayabilen görüntü sensörleri vardır. Geçmişte ise bu amaçla fotoğraf filmleri kullanılmaktaydı.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 39 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!