Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 51

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 51 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 51

1.1.3. Sinir Sistemi Rahatsızlıkları ve Sağlığının Korunması

MS [Multiple Skleroz (Moltibıl Sikleroz)]; beyin ve omurilikte, mesajları taşıyan sinir telleri etrafındaki miyelin kılıfa akyuvar hücrelerinin zarar vermesinden kaynaklanan otoimmün bir hastalıktır. Kılıfın hasar gördüğü yerler sertleşmiş dokulara dönüşür. Bu sertleşmiş alana plak adı verilir. Bu plaklar, sinir sistemi içinde pek çok yerde oluşabilir ve sinirler boyunca mesajların iletilmesini engelleyebilir. Belirtileri, etkilenen sinir sistemi bölgesine göre farklılık gösterir. Hâlsizlik, karıncalanma, uyuşma, duyu eksikliği, denge bozukluğu, çift görme, görme azlığı, konuşma bozukluğu, titreme, kol ve bacaklarda sertlik, güçsüzlük, idrar kaçırma veya yapamama, erkeklerde cinsel güç azlığı en yaygın belirtileridir. Tanımlanan belirtilerin bir ya da birkaçına bir arada rastlanabilir. Hastalık genellikle gençlerde, kadınlarda, sosyoekonomik düzeyi yüksek toplumlarda ve kentlerde yaşayan eğitim düzeyi yüksek kişilerde görülmektedir. Multiple Skleroz, bulaşıcı veya ölümcül bir hastalık değildir. Bir akıl ya da ruh sağlığı hastalığı olmayıp tamamen bir sinir sistemi hastalığıdır. MS hastalarının, aldıkları ilaçların etkisiyle bazen enfeksiyon hastalıklarına karşı direnme güçleri azalır. Bu nedenle hastaların, solunum yolları enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları gibi hastalıklara dirençleri azaldığından bu tür hastalıklara yakalanma eğilimleri diğer insanlardan daha fazladır.

Alzheimer (Alzaymır), yaşanan olayları karıştırma ve hafıza kaybıyla tanımlanan bir çeşit bunama veya zihinsel bozukluktur. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak hastalığın görülme sıklığı artar. Beynin; hafıza, bilinç, dikkat, farkındalık, düşünce, dil ve algılamada çok önemli işlevi olan beyin kabuğundaki ve limbik sistemdeki nöronların ölmesinden kaynaklanan bir hastalıktır. Beyin kabuğunda anormal protein birikimi ya da bellek bölgesinde asetilkolin azlığı da bu hastalığın nedenlerindendir. Limbik sistem, kısa süreli hafıza üzerinde etkili olduğu için hastalığın etkisiyle yakın geçmiş zor anımsanır. Hasta, günlük ihtiyaçlarını yerine getiremeyecek duruma gelebilir ve hastanın başkaları tarafından giydirilmesi, beslenmesi ve yıkanması gerekebilir. Alzheimer hastalığının ilerleyen evrelerinde hastalar, aile yakınlarını bile tanıyamaz hale gelip onları şüphe ve düşmanlıkla karşılayabilir. Tedavisi henüz bulunabilmiş değildir fakat bazı belirtilerin azaltılmasını sağlayan ilaçlar üretilmiştir. Hastalığın erken teşhisi için bunama belirtisi gösteren hastalara beyin görüntüleme yöntemi uygulanmaktadır.

Parkinson Hastalığı, motor (hareket) fonksiyonlarının bozulmasıdır. Belirtileri; kas titremeleri, denge bozukluğu, eğik duruş ve ayakları sürüyerek yürüme şeklinde gözlemlenmektedir. Yüz kasları hareketsiz ve donuk bir ifadeyle yüze sabitlenmiştir. Alzheimer hastalığı gibi, ilerleyen yaşlarda görülme sıklığı artan bir hastalıktır. Orta beyindeki dopamin sentezleyen hücrelerin ölmesinden kaynaklanır. Gençlerde parkinson hastalığının görülme nedeninin genetik yatkınlığa bağlı olduğu düşünülmektedir. Araştırmalar, hastalığın, belirli mitokondriyal işlevler için gerekli olan genlerdeki bozukluklara bağlı olduğunu ortaya koymuştur. Hastalığın bilinen bir tedavisi yoktur. Dopamin takviyesi, beyin ameliyatları, beynin uyarılması gibi yöntemler denenerek hastalık tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Dopamin salgılayan nöronların orta beyne nakledilmesinin, hastalığın tedavisi için en uygun yöntem olduğu düşünülmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 51 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!