Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 131

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 131 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 131

Metin ve grafiklerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Bitkilerin büyümesini ve gelişmesini sağlayan faktörlerden biri de kimyasal faktörlerdir. Bitkilerde hücre, doku ve organlar arasında kimyasal sinyaller vardır ve bunlar metabolizmayı düzenler. Bu sinyallere hormon denir. Oksinler, giberellinler, sitokininler, etilen ve absisik asit en çok bilinen bitkisel hormonlardır. Bitkisel hormonların bazıları üretildikleri dokuda bazıları ise başka dokuya taşınarak etkinlik gösterir. Bazı bitki hormonları gelişmeyi uyarıcı yönde etkiliyken bazıları ise engelleyici yönde etkilidir. Bitki hormonları, genellikle tek başına etki etmezler ve hormonların kendi aralarında etkileşimleri vardır.
Bitkilerde üretilen hormonlardan biri olan oksinlerin başlıca sentezlendiği yerler, uç meristemi ve genç yapraklardır. Gelişmekte olan meyveler ve tohumlar yüksek miktarda oksin içerir. Oksinlerin bitkilerin gelişimini sağlayan pek çok aşamasında rolü vardır. Ancak aşırı miktarda oksin bitkilerde öldürücü etki yapar. Bir diğer bitkisel hormon olan giberellin, bitkinin değişik kısımlarında farklı miktarlarda bulunur ve olgunlaşmamış tohumlarda en yüksek orandadır. Bitkilerin gövde ve yaprak uzamasında etkilidir. Giberellin, hem hücre bölünmesi hem de hücre uzamasını uyararak etki gösterir. Bazı mutant bitkilerde giberellin sentezi yoktur ya da giberelline yanıt oluşturulamamaktadır. Giberellin, embriyonun büyümesini, fıdelerin çıkmasını ve hücre uzamasını artırır.

1. Oksinlerin yüksek konsantrasyonda kök hücreleri üzerinde nasıl bir etkisi vardır?

  • Cevap: Oksinlerin belirli miktarı bitkilerde büyüme ve gelişmeyi aktive eder, ancak yüksek miktarda oksinler, kökte hücre uzamasını ve büyümesini engeller.

2. Yabani otların yok edilmesi için üzerine oksin hormonu püskürtülmesinin sebebi ne olabilir?

  • Cevap: Oksin hormonunun aşırı miktarda olması bitkide öldürücü etki yapar. Yabani otların üzerine sıkılan oksinler, bu bitkilerin doğal yoldan ortadan kaldırılmasını sağlayıcı yönde etki yapar.

3. Aşağıdaki şekil, oksin hormonunun bir bitki sürgününün büyümesi üzerindeki etkisini göstermektedir. Şekli inceleyerek oksinin ışığa bağlı bitki büyümesindeki ve yönelimindeki etkisini açıklayınız.

  • Cevap: Oksin hormonu, bitki sürgününde ışık almayan tarafta daha fazla sentezlenmiştir. Böylece oksinin büyümeyi sağlayıcı özelliğiyle bitkinin karanlıkta kalan tarafı ışık alan tarafına göre daha fazla büyür ve bitkide sürgün ucundaki bu asimetrik büyüme, bitki sürgün ucunun ışık alan tarafa doğru yönelmesine neden olur.

12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 131 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!