Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Sosyal Bilgiler E Kare Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Sayfa 104-105-106-107

5. Sınıf E Kare Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 104-105-106-107 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Sayfa 104-105-106-107

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 104

2. Konu: Gerçek Bilgi

Anahtar Sözcükler: Sanal ortam, medya okuryazarlığı, güvenilirlik, arama motoru

Başlarken

2008 yılında Kaliforniya Üniversitesinden iki araştırmacı, insan beyninin bir günde maruz kaldığı bilginin miktarını belirlemek üzere bir araştırma yapmaya karar verdi. 2009 yılında açıkladıkları sonuç raporlarına göre ABD’de yaşayan ortalama bir insanın beyni, her gün 100 bin 500 kelimeye maruz kalıyor ve bu sayı her yıl artıyor. Peki ama bütün bu kelimeler nereden geliyor? Araştırmacıların hesaplarına göre yaklaşık olarak bu kelimelerin yüzde 45’i televizyondan, yüzde 27’si bilgisayarlardan, yüzde 11’i radyodan, yüzde 9’u basılı medyadan, yüzde 5’i telefon konuşmalarından ve geri kalanı da küçük miktarlar hâlinde filmlerden, oyunlardan ve diğer ilgi kaynaklarından geliyor.

İnsanların duyduğu kelimelerin büyük kısmının medya aracılığıyla olduğuna dikkat ediniz. Sizce medyadan duyduğumuz ya da öğrendiğimiz her bilgiyi doğru olarak kabul etmeli miyiz? Neden?

  • Cevap: Hayır çünkü bazı medya organları kendilerine göre doğrularını aktarıyorlar. O yüzden sorgulamadan hiç bir bilgiyi doğru kabul etmememiz gerekiyor.

Görüldüğü gibi aranan ifadeyle ilgili 231 bin sonuç var. Bu kadar bilgi yığınının içinde acaba hangi genel ağ adreslerinin verdiği bilgiler doğru ve güvenilirdir?

  • Cevap: Özellikle sonu gov.tr ile biten devletin resmi internet kaynaklarına güvenebiliriz. Oradaki bilgiler resmi kaynaklar olduğu için doğruluk payı net olan bilgilerdir.

Genel ağdaki bilgiler derli toplu ve kontrolden geçirilmiş midir yoksa doğru olup olmadıkları başka kaynaklardan da sorgulanmalı mıdır? Neden?

  • Cevap: Bence sorgulanmalıdır. Çünkü ne olur ne olmaz belki insanların gözünden kaçan bilgiler durumlar söz konusu olabilir. Siz yine de bir kaç siteden teyit etmeye çalışınız.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 105

SIRA SİZDE

2014-2015 öğretim yılında Türkiye genelinde 8. sınıfta okuyan ve medya okuryazarlığı dersini seçmiş öğrenciler arasında bir araştırma yapılmıştır. 26 ilde 13 – 16 yaş arasındaki 1273 öğrenciye yöneltilen ifadeler arasından iki tanesini inceleyiniz ve soruları cevaplayınız.

1. Bu ifadeler size yöneltilseydi cevabınız ne olurdu?

  • Cevap: Bana sorulsaydı ben kesinlikle sorgulardım cevabını verirdim. Çünkü netteki her bilgi doğru olmayabiliyor.

2. Cevaplardaki yüzdelik oranlara bakarak ‘Öğrencilerin tamamına yakını medya okuryazarıdır.’ tespitini yapmak niçin doğru değildir?

  • Cevap: Çünkü tabloda verilen bilgilerde bu başlıkla ilgili yapılacak çıkarımlar için yeterli derecede veri yoktur elimizde. Bundan dolayı bu çıkarım yapılsa bile sağlıklı olmayacaktır.

3. Her iki grafikte de “Hiç sorgulamam.” ve “Sorgulamam.” cevaplarını verenlere medya okuryazarlığı hakkında neler önerirsiniz?

  • Cevap: Onlara kesinlikle farklı kaynaklardan araştırma yapmalarını ve özellikle devlete ait resmi internet adreslerinden faydalanmalarının daha doğru olacağını söylerdim.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 106

Gün içerisinde medya yoluyla birçok haberle karşılaşıyoruz. Bu haberlerin bir kısmı veya tamamı gerçeği yansıtmayabiliyor. Peki, bu haberlerin içinde doğruluk ve yanlışlık payının olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?

İşte bunu anlamanın bazı ipuçları aşağıda yer alıyor. Birlikte inceleyelim.

Soldaki görselde, Edirne’yi 1913 yılında ele geçiren Bulgarların komutanı, Osmanlı Devleti komutanlarından Şükrü Paşa’ya kılıcını geri verirken görülüyor. Sağdaki görselde ise 1912 yılında çekilen fotoğrafın fotomontaj yapılmayan gerçek hâli yer alıyor.

Niçin böyle bir fotomontaj yapılmış olabilir?

  • Cevap: İnsanların algısını yönetme ihtiyacından kaynaklanıyor olabilir. İnsanları kandırarak kendi amaçlarına doğru yöneltmek için bilinçli olarak yapılmaktadır.

Fotomontajı yapanlar nasıl bir algı oluşturmak istemiş olabilirler?

  • Cevap: Burada Şükrü Paşa’nın liderliğinin alçaltılmak istendiğini görürüz. Amaç insanlarda algı oluşturmak olmayan bir durumu varmış gibi gösterip avantaj elde etmeyi sağlamaktır.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 107

SIRA SİZDE

Aşağıdaki genel ağ haberini okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

Bir Sosyal Medya Şirketi ile Fransız Medyası Gücünü Birleştirdi

Sosyal medyanın önde gelen bir şirketi ve sekiz Fransız medya kuruluşu, kullanıcıların sahte olduğuna inandıkları bilgiyi bildirebilmek için iş birliği yaptı. Genel ağ kullanıcıları tarafından tespit edilen linkler, söz konusu bilginin doğruluğunun kontrol edilebileceği bir sistemde toplanacak. Bu medya kuruluşlarından ikisi, bildirilen içeriğin sahte olduğu sonucuna varırsa bunu
ispatlayan linki sisteme ekleyecek. Bu işlemden sonra kullanıcı, ilgili içeriğe eriştiğinde veya içeriği paylaşmak istediğinde bir uyarı sistemiyle karşılaşacak. Benzer uygulamalara Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya’da da başlanacak. Böylece yanıltıcı bilginin, genel ağ ortamında dolaşımı kontrol altına alınmış olacak (Görsel: 4.9).

Sizce ülkeler niçin bu çalışmaları yapma ihtiyacı duymuş olabilir?

  • Cevap: Çünkü bazı siteler vatandaşlara yanlış bilgi vermekte yanlış bir şekilde yönlendirmeler yapmaktadır. Böylece ağ servislerindeki bilgi kirliliğini önlemeyi amaçlamaktadırlar.

Medya okuryazarı olan bir kişi, sizce bu haberi okuyunca ne yapar? Neden?

  • Cevap: Hemen bu haberi teyit edecek araştırmalara yönelir. Böylece böyle bir gelişme varsa bu gelişmenin kendi içimizde nasıl bir sonuç doğuracağını tahmin ederek ona göre davranışlarını belirler.

NELER ÖĞRENDİK?

GÖZDEN GEÇİRME

Sanal ortamdan elde edilen bilgilerin doğru olup olmadığından şüphelenmenin önemini açıklayınız.

  • Cevap: Çünkü şüphe bizi doğru bilgiye götürecek en değerli silahtır. Şüphelenmezsek her şeyi olduğu gibi kabullenirsek bizi kandırmalarının yolunu açmış oluruz. Bu nedenle sanal ortamdan bilgi elde ederken şüpheyle yaklaşmalı başka kaynaklardan da araştırma yapmalıyız.

ÜRÜN DOSYASI

Bir konu belirleyiniz. Bu konuyu hem sanal ortamdan hem de kitap ve ansiklopedilerden araştırınız. Sanal ortamdan elde ettiğiniz bilgilerle diğer kaynaklardan elde ettiğiniz bilgiler arasında farklılıklar olup olmadığını belirlemeye çalışınız. Farklılıklar varsa bunun nedenleri hakkındaki düşüncelerinizi bir dosya kâğıdına yazınız. Çalışmanızı sınıfa getirerek arkadaşlarınıza okuyunuz. Ürün dosyanızda saklayınız.

  • Cevap: Bu çalışma için bir konu belirlemelisiniz. Örneğin İsveçli bilim adamları kırmızı biberin faydalı olduğunu açıklayan bir araştırma yapsın, Kanadalı bilim adamları ise yaptıkları çalışma ile kırmızı biberin insan sağlığına zararlı olduğunu açıklayan bir çalışma yapmış olsunlar. Sizler bu iki haberi kıyaslayıp nette araştırma yapıp hangisinin daha doğru olduğunu yazabilirsiniz. Böylece dosyanızda güzel bir ödev olmuş olur.

ÖZ DEĞERLENDİRME

1. Sanal ortamda elde ettiğim bilgilerin doğru ve güvenilir bilgi olup olmadığını kontrol etmem gerektiğini bilirim.
2. İnsanları yönlendirmek için sanal ortama, doğruluğu henüz belirlenmemiş bilgiler yüklendiğini bilirim.
3. Medya okuryazarının, doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmada neler yaptığına örnek verebilirim.

DİĞER KONUYA HAZIRLIK

Sınıfa, sanal ortamın ticaret hayatında kullanımı ve kimlik hırsızlığı hakkında gazete haberi getiriniz.

  • Cevap:

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Çözümleri E Kare Yayınları Sayfa 104-105-106-107  ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!