Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 38

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 38 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 38

Osmanlı Devleti, 31 Aralık 1918 tarihli Geri Dönüş Kararnamesiyle yer değiştirmeye tabi tutulan Ermenilerin eski evlerine ve arazilerine dönebileceklerini ilan etti.

Kafkas Cephesi’ndeki durum, Mustafa Kemal’in 16. Kolordu Komutanı olarak bu cephede görevlendirilmesinden sonra Türkler lehine değişmeye başladı. Mustafa Kemal görevini devraldıktan sonra başarılı savunmasıyla önce Rusların Diyarbakır’a girmesini önledi. Ardından kendisine bağlı 5 ve 8. tümenleri yeniden düzenleyip savaşa hazır hâle getirdi. 8 Ağustos 1916’da da karşı taarruza geçerek Muş ve Bitlis’i Rusların elinden kurtardı. Böylece bu cephede, birbirini izleyen yenilgilerden sonra tek Türk zaferini kazanan komutan oldu.
Kafkas Cephesi’nde savaşlar devam ederken 1917 yılının sonlarına doğru Rusya’da Bolşevik İhtilali çıktı. İhtilalin sonunda çarlık rejiminin yerini Sovyet Rusya aldı. Yeni yönetim 3 Mart 1918’de Brest Litowsk (Bırest Litovsk) Antlaşması’nı imzalayıp savaştan çekilince Kafkas Cephesi kendiliğinden kapanmış oldu.

Mustafa Kemal, Kafkas Cephesi’ndeki başarılarıyla Rusların güneye doğru ilerleyerek İngilizlerle birleşmelerini engelledi. Gösterdiği bu yararlılık nedeniyle “Altın Kılıç” madalyası ile ödüllendirildi. Bir süre sonra da Kafkas Cephesi’nin güneyinden sorumlu olan 2. Ordu Komutanlığına atandı.

b. Çanakkale Cephesi

İngiltere ve Fransa, Osmanlı Devletinin savaşa girişiyle birlikte donanmalarını Çanakkale Boğazı önlerine göndermişlerdi. Bu devletlerin amacı, İstanbul’u alarak Osmanlı Devletini savaş dışı bırakmak ve müttefikleri Rusya’ya yardım ulaştırmaktı.

Çanakkale Savaşları, İngiliz-Fransız ortak donanmasının 18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazinı geçmek istemesiyle başladı. O sırada Çanakkale Müstahkem Mevki Komutanı Tümgeneral Cevat (Çobanlı) Paşa (Görsel 2.9) idi. Tarihe “18 Mart Kahramanı” adıyla geçen Cevat Paşa, İtilaf donanmasının boğazı geçme girişiminde bulunacağını önceden tahmin ederek boğaza mayın döşenmesi emrini vermişti. Bu emri alan Mayın Grup Komutanı Binbaşı Nazmi Bey, 7-8 Mart gecesi Nusret Mayın Gemisi’yle boğazın gizlice mayınlanmasını sağlamıştı (Harita 2.3).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 38 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!