Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 40

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 40 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 40

Çanakkale Cephesi’nde görev yapan ünlü Türk komutanlarından biri de Esat Paşa’dır. Esat Paşa (Görsel 2.10) aralarında Mustafa Kemal’in de bulunduğu Arıburnu’ndaki Türk kuvvetlerine komuta ederek düşmanın geri püskürtülmesinde önemli yararlılıklar gösterdi. Böylece Cevat Paşa ve Mustafa Kemal ile birlikte İtilaf kuvvetlerinin Çanakkale’yi geçerek İstanbul’a girmesini engelleyen üç önemli komutandan biri oldu.

İtilaf kuvvetleri 6 Ağustos’tan itibaren Arıburnu’na yeniden çıkarma yapmaya başladı. Buna karşılık Mustafa Kemal 10 Ağustos sabahı birliklerini karşı taarruza geçirerek onları geri püskürttü.

Onun “Anafartalar Kahramanı” olarak tarihe geçmesini sağlayan bu zaferin ardından işgal güçleri bulundukları yerlerde tutunamayacaklarını anladılar. Bir süre sonra da Gelibolu Yarımadası’ndan çekildiler. Mustafa Kemal, Anafartalarda üstlendiği sorumluluğun gerekçesini “Böyle bir sorumluluğu almak basit bir şey değildir. Fakat ben, vatanım yok olduktan sonra yaşamamaya karar verdiğim için bu sorumluluğu yüklendim.”(1) sözleriyle açıklamıştır.

Çanakkale Cephesi Türk ordusunun I. Dünya Savaşı’nda düşmanı kalıcı olarak püskürtebildiği tek cephe oldu. Türkler bu cephede kazandıkları zaferle İstanbul’u ve Boğazları kurtarırken İngilizler’in Orta Doğu’ya hâkim olma planlarını da bozdu. Çanakkale Savaşlarının ardından İtalya İtilaf Devletlerinin, Bulgaristan ise İttifak Devletlerinin safına katıldı. Bu arada müttefikleri olan İngiltere ve Fransa ile bağlantı kurmayan Rusya beklediği yardımı alamayınca iç karışıklık içine düştü. Bir süre sonra da Rusya’da çarlık rejimi yıkılırken Bolşevikler işbaşına geldi. Yeni yönetim 3 Mart 1918 tarihli Brest-Litovsk Antlaşması’yla savaştan çekildi.

Sovyet Rusya ile İttifak Devletleri arasında imzalanan bu antlaşmayla Ruslar Estonya, Litvanya, Letonya, Polonya, Belarus, Ukrayna ve Finlandiya’yı Almanya’ya bıraktılar. Diğer yandan 1878 Berlin Antlaşması’yla Osmanlı Devleti’nden aldıkları Kars, Ardahan ve Batum’u (Elviye-i Selase) geri verdiler. Böylece I. Dünya Savaşı’nda açılmış olan Kafkas, Galiçya, Makedonya ve Romanya cepheleri kapandı.

c. Kanal Cephesi

Osmanlı Devleti bu cepheyi İngiltere’nin elinde bulunan Mısır’ı geri almak ve Süveyş Kanalı’nı ele geçirerek İngilizlerin sömürgeleriyle bağlantısını kesmek amacıyla açtı. Bu iş için görevlendirilen Bahriye Nazırı Cemal Paşa, 1915 yılı başlarında taarruza geçti. Ancak çöl şartlarının ağırlığı ve Kanal’ın çok güçlü biçimde savunulması nedeniyle başarılı olamadı.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 40 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!