Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 59

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 59

a. Havza Genelgesi (28 Mayıs 1919)

Mustafa Kemal, Samsun’dan sonra geldiği Havza’da halkın büyük ilgisiyle karşılaştı. O, millî bilinci uyandırma çalışmalarını burada da sürdürdü. Şehrin ileri gelenleriyle karargâhında yaptığı toplantıda onlara “Düşman bizi öldürmek niyetinde değildir. Düşmanın niyeti bizi diri diri gömmektir. Şimdi çukurun tam kenarında bulunuyoruz. Son bir gayretle kendimizi kurtarmamız mümkündür. Zaten başka bir imkân yoktur.”(1) diye seslendi. Havzalılar da bu aydınlatıcı konuşmanın ardından bir Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti kurdular.

Mustafa Kemal, Havza’da bulunduğu sırada Türk milletini işgallere karşı mücadeleye çağırmak ve millî bilinci uyandırmak amacıyla 28 Mayıs 1919’da yurt genelindeki komutanlara ve sivil yöneticilere telgraflar gönderdi. Genelge şeklindeki bu telgraflarında ateşkes hükümlerine uyulmaması ve askerlerin terhis edilmemesi emrini verdi. Onlardan, bulundukları yerlerde millî teşkilatlar kurmalarını istedi. Ayrıca köylere varıncaya kadar yurdun her yerinde coşkulu protesto mitingleri düzenleyerek İzmir’in işgalinin kınanması çağrısında bulundu. Onun bu çağrısı üzerine aralarında Havza’nın da bulunduğu pek çok yerde mitingler yapıldı.

İtilaf Devletleri ve Osmanlı hükümeti, Mustafa Kemal’in Anadolu’ya geçtikten sonraki faaliyetlerinden rahatsız olmuştu. Bu nedenle hükümet bir süre sonra onu tekrar İstanbul’a çağırdı. Ancak o, bu çağrıya oyalayıcı cevaplar vererek millî birlik ve beraberliği sağlamaya yönelik çalışmalarına devam etti. Bu amaçla 12 Haziran 1919’da Amasya’ya geldi.

b. Amasya Genelgesi (22 Haziran 1919)

Mustafa Kemal, Amasya’ya geldikten sonra ülkedeki bütün millî teşkilatları bir merkezde toplamak üzere harekete geçti. Başkalarının fikirlerine önem veren bir lider olarak Amasya’ya çağırdığı yakın arkadaşları Refet Bey, Rauf Bey ve Ali Fuat Paşa ile toplantılar yaptı (Görsel 2.29). 22 Haziran 1919’da da önceden hazırlamış olduğu bir metni bu arkadaşlarıyla birlikte imzalayıp genelge hâlinde yayımlamaya karar verdi (Görsel 2.30). Genelge Konya’da bulunan 2. Ordu Müfettişi Cemal Paşa (Mersinli) ve Erzurum’daki 15. Kolordu Komutanı Kâzım (Karabekir) Paşa tarafından da telgraf aracılığıyla onaylandı. 22 Haziran 1919’da Amasya Genelgesi adıyla yayımlanan ve ülkedeki bütün sivil ve askerî yetkililere gönderilen bu genelgenin başlıca maddeleri şunlardır:

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 59 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!