Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 162 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 162 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 162 Cevapları Pasifik Yayınları

Denge buhar basıncını etkileyen etmenler:
1. Sıvı tanecikleri arasındaki çekim kuvveti az ise buharlaşma hızlı, buhar basıncı yüksek olur. Bu tip sıvıların kaynama noktası düşüktür. Moleküller arası çekim kuvvetinin fazla olduğu sıvılarda ise buharlaşma hızı yavaş, buhar basıncı azdır. Bu sıvıların kaynama noktası yüksektir. Örneğin aynı sıcaklıkta suyun buhar basıncı 24 mmHg, etil alkolün 65 mmHg, dietil eterin 545 mmHg’dır. Buna göre molekülleri arası etkileşimi en güçlü olan su, sonra etil alkol, sonra dietil eterdir. Buhar basıncı yüksek sıvılar “uçucu” olarak da adlandırılır. Araç motor yağları uçucu değildir. Neden?
2. Sıcaklık artırıldığında buhar basıncı da artar. Çünkü sıcaklık artışı buharlaşan molekül sayısını artırır.
3. Sıvıda bir katı çözünmüşse bu durumda, hem sıvı hem de katı molekülleri arasında etkileşim oluşur. Bu da sıvı moleküllerinin buharlaşmasını ve buhar basıncını azaltır.

Kaynama

Bir sıvının denge buhar basıncının dış atmosfer basıncına eşit olduğu sıcaklığa kaynama noktası denir. Bu sıcaklıkta, sıvının her yerinden sıvı tanecikleri bularlaşır. Buharlaşan tanecikler sıvıda kabarcıklar ve türbülans oluşturur. Bu olaya kaynama denir. Kaynama, bir tür buharlaşma olduğuna göre buharlaşma ile arasında ne fark vardır?

Kaynama sadece belirli sıcaklık ve basınç koşullarında olurken buharlaşma her sıcaklıkta ve sıvının yüzeyinden olur. Örneğin suyun kaynama (noktası) sıcaklığı 1 atm basınçta 100°C’tur. Ancak suyun buharlaşma sıcaklığı denilen sabit bir sıcaklık yoktur. Buharlaşma sıcaklık arttıkça artar. Kaynama sırasında ise sıcaklık ve buharlaşma hızı sabittir. Dış basınç artınca buharlaşma azalır. Ancak kaynama sıcaklığı yükselir. Buharlaşma hızı sıvının yüzeyine bağlıdır. Kaynama sıcaklığı ise yüzeye bağlı değildir. Bir sıvının kaynama noktası ile yoğuş- ma noktası birbirine eşittir. Bu durumda suyun 1 atm basınçta yoğuşma sıcaklığı kaç °C’tur. Dış atmosfer basıncı arttıkça sıvıların kaynama sıcaklığı da artar. Atmosferde yukarı doğru çıkıldıkça gaz yoğunluğu ve atmosfer basıncı azalır. Bu durumda sıvıların kaynama noktası da düşer (

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 162 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!