Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 60

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 60

1.3.2. Yeterli ve Dengeli Beslenmenin Önemi

Yaşam boyunca yeterli ve dengeli beslenme;

büyüme ve gelişme, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi yaşam kalitesinin artırılması için temel ögedir. Yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı pek çok hastalık hem maddi hem manevi hem de sosyal hayatta çeşitli olumsuzluklara yol açabilmekte, yaşam süresini ve kalitesini etkilemektedir. Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam biçiminin geliştirilmesi ile hastalıkların önlenmesi toplumlarda büyük önem taşımaktadır. Yaşam kalitesine ulaşmak için tüm bireylerin ve toplumun beslenme bilincinin artırılması, sağlıklı beslenmenin yaşam biçimine dönüştürülmesi gerekmektedir (Görsel 1.57).

Yetersiz ve dengesiz beslenen bir kişinin, bağışıklık sistemi zayıflar, vücudu mikroplara karşı korumasız hâle gelir. Dolayısıyla bu bireyler kolay hasta olurlar ve hastalıkları ağır seyreder. Ayrıca, herhangi bir besin ögesinin yetersiz alınması durumunda vücut çalışması aksayarak hastalıklar baş gösterir. Dengesiz beslenme; insanın çalışma, planlama ve üretim yeteneğini düşürür. Ekonomik bakımdan gelişmiş olmanın ilk şartı, insan gücünü üretimi artırmak için kullanabilmektir. Sağlıklı insan üretken insandır, sağlığın temeli de yeterli ve dengeli beslenme ile atılır.

Yeterli ve dengeli beslenen birey her yönden sağlıklı görünümdedir. Tersi durumda birey sağlıksız görünümde, hareketleri ağırlaşmış, isteksiz, iştahsız ve yorgundur. Ayrıca zihinsel gerilik, hâl ve hareketlerde dengesizlik, yetersiz beslenmenin ileri aşamadaki işaretlerindendir. Bunun yanında vücut ağırlığının boy uzunluğuna ve yaşa göre fazla olması genellikle dengesiz beslenmenin belirtisidir ve bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

İnsan vücudu sağlıklı bir şekilde çalışabilmek için çok çeşitli besin ögelerine gereksinim duyar. Çünkü her bir besin, farklı enerji ve besin ögesi içeriklerine sahiptir. Örneğin bir besinde yüksek miktarda bulunan bir besin ögesi, farklı bir besinde çok daha düşük miktarda bulunabilir. Bu nedenle öğünlerde bol, çeşitli ve farklı besinlerin tüketilmesi besin ögelerinden daha yüksek düzeyde yararlanılmasını sağlayacaktır.

Beslenmede taze sebze ve meyvelerin, tahılların (özellikle tam tahıl ürünleri), süt, balık, et ile tavuk ve kuru baklagiller gibi besinlerin tüketilmesi sağlıklı bir seçimdir. Öğünlerde yağ, tuz ve şeker içeriği düşük olan besinler tercih edilmelidir. Uygun olmayan ara öğünler ve ev dışında sıklıkla yemek yeme, fast food olarak adlandırılan hazır yiyecek türü beslenme, günlük enerji alımını artırır, bu nedenle özellikle hazır yiyecekleri mümkün olduğunca az tüketmek gerekir (Görsel 1.58). Besinler ayrıca yaş gruplarına ve cinsiyete uygun (bireye özgü) önerilen porsiyonlarda tüketilmeli, aşırıya kaçılmamalıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 60 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!