Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sonuç Yayınları

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 72

“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 72 Sonuç Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sonuç Yayınları Sayfa 72

1.4.2. Stresin Kaynakları

a. Stres Kavramı

Stres kavramı, Fransızca “Estrece” ve Latince “Estrictio” kelimelerinden türetilmiştir. Kavram, 17. yüzyılda “felaket, bela, dert, keder, elem” anlamlarında kullanılmış, 18 ve 19. yüzyıllarda anlamı değişmiştir. Bu dönemde kavram, “kişiye, ruhsal yapıya, organlara ya da objelere karşı yöneltilen güç, baskı ve zorlama” anlamlarında kullanılmıştır. Stres günümüzde, bir organizmanın üstesinden gelmesi gereken koşullar karşısında verdiği tepki durumu olarak tanımlanmaktadır. Bir başka tanıma göre ise stres, bireyin fiziksel ve sosyal çevreden gelen uyumsuz koşullar nedeniyle, bedensel ve psikolojik sınırlarının ötesinde harcadığı çabadır. Bu tanımlardan yola çıkarak stresin, organizmanın bedensel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan bir durum olduğu da söylenebilir.

b. Ergenlikte Stres Nedenleri

Tıpkı yetişkinler gibi çocuklar ve ergen bireyler de sıklıkla stres içeren yaşam olayları ile karşı karşıyadırlar. Normal yaşam akışı içerisinde yer alan olaylar bile ergen bireylerin stres yaşamalarına neden olabilmektedir. Annenin ya da babanın kaybı ya da boşanmalar, günlük yaşam içerisinde meydana gelen küçük değişiklikler, okul yaşamı, yaşıtları ile kurulan iletişim sürecindeki aksaklıklar ya da ekonomik sorunlar vb. etkenler ergen bireyler için önemli stres kaynaklarıdır (Görsel 1.70).
Normal gelişimsel süreç de ergen bireyler için stres nedeni olabilmektedir. Çünkü ergenlik geçiş dönemidir. Bu dönemde ergen birey, toplumsal, biyolojik ve psikolojik değişikliklerin oluşturduğu stresle başa çıkmak durumundadır (Görsel 1.71).

Ergenlik döneminde ergen birey, “Ben kimim?” sorusuna cevap arayışı içindedir ve tüm ergenlik boyunca bu kimlik yapılanması devam eder. Ergen bireyin yaşadığı kimlik yapılanmasının çözümlemesi ve sağlıklı bir gelişim için ergen bireyin stres kaynaklarını tanıması, başa çıkma kaynaklarını kullanması çok önemlidir. Genel anlamda stres, kişinin bedensel ve ruhsal olarak tehlike altında hissettiği zaman, sınırlarının zorlanması ile oluşur. Ergen bireyler bir durumu tehlikeli, başa çıkması zor ya da acı verici buldukları zaman ve başa çıkacak kaynakları olmadığını hissettikleri zaman daha fazla strese girerler. Bu nedenle ergen bireyin gerek evde gerekse okulda desteklenmesi gerekir.

Aşırı stres sağlığa son derece zararlıdır. Hâlsizlik, isteksizlik, toplumdan ve çevreden uzaklaşma stresin başlıca belirtileridir. İnsanlarda panik atak ve depresyon gibi ağır psikolojik bozukluklara neden olan stres, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Vücudun bağışıklık sistemini zayıflatır, sindirim sistemi bozukluklarına yol açar. Stresin en büyük tehditlerinden biri de tansiyonu yükseltmesidir. Yüksek tansiyon tehlikeli bir hastalıktır, kişilerde beyin kanaması, felç ve ölüme neden olabilir. Bu nedenle stresten ve stresin neden olduğu olumsuz durumlardan korunmak için stresle baş etmeyi öğrenmek gerekir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Sonuç Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 72 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!